— Vi hade räknat med den här stora ökningen. Vi har gjort en medveten prioritering av att beivra fusk i år och det har gett resultat. Dessutom har Försäkringskassan centralt börjat genomföra rikstäckande kontroller, samtidigt som vi får in allt fler tips från allmänheten om misstänkt bidragsfusk, berättar Annette Bäcklund, chef för rätts- och försäkringsenheten i Uppsala.
De flesta av polisanmälningarna leder inte till åtal eftersom det är svårt att bevisa uppsåt, men pengarna återkrävs givetvis ändå. De 53 personer som polisanmälts i Uppsala län i år har fått återkrav på drygt 2,5 miljoner kronor.
Mycket stora belopp
I några av fallen handlar det om mycket stora belopp. En person krävs till exempel på 137 000 kronor för bostadsbidrag, underhållsstöd och barnbidrag som personen erhållit utan att vara bosatt i landet.
Hur många som fuskar med bidrag och förmåner i Uppsala län är omöjligt att säga, men Annette Bäcklund är övertygad om att det finns ett mörkertal.
Varje månad kommer det in cirka 30 tips till Försäkringskassan och det är betydligt fler än föregående år, något som Annette Bäcklund tror beror på en ökad medvetenhet om problemet. Men få av tipsen leder till polisanmälan. I stället är det tillfälligheter och handläggarnas egna undersökningar som oftast leder till att fusk upptäcks.
Svårt att spåra fuskare
- Det råder sekretess myndigheter emellan och det gör att det är svårt att spåra fuskare. Vårt uppdrag skulle förenklas om vi till exempel kunde samköra register med folkbokföringen. Vi har under våren utökat samarbetet med folkbokföringen och gör även andra satsningar för att beivra fusket, säger Annette Bäcklund.
Försäkringskassan kommer att utöka kontrollerna ytterligare. Under sommaren började man bland annat genomföra fördjupade stickprovskontroller av enskilda förmånstagare.
Det handlar om tio olika förmåner som specialgranskas: föräldrapenning, tillfällig föräldrapenning, sjukpenning, sjukersättning, bostadsbidrag, underhållsstöd, assistansersättning, tandvårdsersättning, bostadstillägg för pensionärer och aktivitetsstöd. Varje månad ska 40 slumpmässigt utvalda personer i länet kontrolleras, bland annat genom hembesök eller kontakt med arbetsgivare eller hyresvärd.
Försäkringskassans polisanmälningar i hela landet ökade något under årets första tre månader jämfört med samma period förra året, till 352 ärenden. 15 procent av de misstänkta fuskärendena polisanmäldes. Riksstatistiken för andra kvartalet är ännu inte sammanställd.