Oklart vad som händer med prästdeklarationen

Komminister Yngve Kalin har ännu inte tagit ställning till hur han ska förfara med prästdeklarationen som samlade 867 namn i protest mot kyrkomötets beslut om homovälsignelse i Svenska kyrkan.

Uppsala2006-01-07 00:00
- Jag tänker rådfråga ett antal kloka. Men formuleringen i deklarationen att vi ville göra det allmänt känt är i rikt mått uppfyllt, säger Yngve Kalin.
Det var i början av november som komminister Yngve Kalin från Hyssna i Sjuhäradsbygden lade ut en prästdeklaration på sin hemsida i protest mot kyrkomötets beslut att införa homovälsignelse i Svenska kyrkan.
I december stängdes hemsidan eftersom den utsatts för angrepp från motståndare. Då hade 867 präster, ungefär var sjätte präst i Svenska kyrkan skrivet under prästdeklarationen.

Djup förtroendeklyfta
Varför har de skrivit på listan?
- Därför att det politiskt korrekta kyrkomötet har utnämnt sig till läromyndighet i kyrkan. Det finns en djup förtroendeklyfta mellan det politiskt kontrollerade kyrkomötet och många präster i församlingarna, säger Yngve Kalin.
Kyrkan har nämligen inget mandat att välsigna det som går utanför den skapelsegivna ordningen eller det som Guds ord inte bekräftar. Det är att lura människor, resonerar Yngve Kalin och berättar om präster som fått bekymmer sedan de undertecknat deklarationen.
Trycket från arbetsledning och kolleger har ökat, präster har uppmanats dra tillbaka sina namn och skolbesök i kyrkan har ställts in.
Själv har han utnämnts till "djävul i prästrock".

Krävs på avgång
På sin hemsida kräver SSU att de präster som skrivit under deklarationen mot homovälsignelse ska avgå med omedelbar verkan. Hittills har ett hundratal personer skrivit på ungsossarnas protestlista på internet.
Uppropet lyder: Vi tänker inte gå till en kyrka där alla inte är välkomna på lika villkor. Vårt krav är enkelt: abdikera nu!
- Biskoparna borde svara SSU att vi präster har rätt att uttrycka vår mening, säger Yngve Kalin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om