Utvecklingspartiet demokraterna (UP) hade två prioriterade valfrågor. Dels att riva upp beslutet om spårväg. Dels att omförhandla fyrspårsavtalet med staten för att kraftigt minska bebyggelsen i sydöstra staden.
När Stefan Hanna (UP) på onsdagen presenterade den överenskommelse som hans parti slutit med Erik Pelling (S) sa han att det var "en av de mest framgångsrika förhandlingar som någonsin gjorts".
Enligt avtalet lovar UP att släppa fram ett rödgrönt styre och dess budget. I gengäld lovar S att det ska bli en folkomröstning om spårvägen hösten 2023. För detta har UP fått hård kritik i sociala medier dels från politiker i alliansen och SD, dels från väljare. Kritikerna menar att UP hade kunnat gå ihop med alliansen och SD i just den frågan och stoppat spårvägen – men att UP:s överenskommelse med S i stället gör att spårvägsalternativet lever.
Erik Pelling (S) säger att folkomröstningen blev en kompromiss med UP.
– Vi står upp för att spårväg är bra för Uppsala och vi skulle inte ha kunnat gå med på att riva upp spårvägsbeslutet. I en förhandling behöver bägge parter ge och ta. Med en folkomröstning kunde vi mötas på mitten.
Det fanns ju en majoritet i fullmäktige att riva upp spårvägsbeslutet, var detta på ett sätt en vinst för er rödgröna?
– Det är klart att vi tycker att det är bättre med en folkomröstning än att spårvägsfrågan helt läggs ner.
Stefan Hanna delar bilden att folkomröstningen blev en slags kompromiss:
– Ja jag håller med honom där. Stora delar av alliansen vill ha BRT (en slags snabb-bussar), men det vill inte vi, även om det är bättre än spårväg. Vi vill ha långa moderna bussar liknande de i Malmö. Om vi skrotar spårvägsprojektet blir det BRT.
Men ni har ju gått till val på att skrota just spårvägen?
– Ja men nu får vi åtminstone igenom att det blir en folkomröstning.
I överenskommelsen mellan UP och S står även att fyrspårsavtalet med staten ska omförhandlas. De 33 000 bostäderna som planeras i de sydöstra stadsdelarna i utbyte mot fyrspår ska, enligt överenskommelsen mellan S och UP, i stället byggas mer utspritt längs spåret.
Erik Pelling, som varit en av huvudaktörerna bakom fyrspårsavtalet, har tidigare förklarat att det är omöjligt att omförhandla avtalet. Nu säger han såhär:
– Vår linje är att vi inte är beredda att äventyra fyrspåret, men att vi nu ska försöka omförhandla var Uppsala kommun ska bygga bostäderna vi åtagit oss att bygga. För oss är det inte heligt var bostäderna ligger.
Går det alltså att omförhandla avtalet?
– Ja, men bara om alla parter är överens.
Så om staten säger nej till att omförhandla går det inte?
– Precis. Men vi anser att det är ett bättre läge nu än tidigare, eftersom finansieringen av fyrspåret är säkrat. Tidigare var det större risk att försöka omförhandla.
Och om staten säger nej till att omförhandla?
– Då får vi sätta oss ner alla partier och pröva en annan strategi. Vi ska hedra överenskommelsen med UP.
Vilken strategi det skulle vara kan Erik Pelling inte precisera, och det står heller inte i avtalet mellan UP och S vad som händer om staten säger nej. Det krävs dessutom att Region Uppsala, som också är en av parterna, går med på att omförhandla avtalet.
Om fyrspårsavtalet inte kan omförhandlas är Uppsala kommun, enligt Erik Pelling, skyldig att bygga de 33 000 bostäderna i just sydöstra staden.
– Samtidigt har vi ju kommunalt självstyre, så vi får helt enkelt hitta en annan lösning.
Stefan Hanna är övertygad om att den nya regeringen kommer att säga ja till en omförhandling.
– Varför skulle de inte det om det inte kostar dem något? Jag känner Ulf Kristersson och har jobbat med Ebba Busch och kan säga att det nya gänget som ska styra Sverige är betydligt smartare än den förra. De har inget intresse av att förstöra Uppsalas möjligheter att utvecklas hållbart, säger Stefan Hanna.
Om staten ändå säger nej, vad gör ni då?
– Då får vi väl säga upp avtalet med staten.
Det lär inte de rödgröna gå med på?
– Här kan man bråka om formuleringar. Vi är överens om att man kan omförhandla och se till att Uppsala utvecklas bättre än de senaste åren.
Om utbyggnadsplanerna skulle gå vidare i samma omfattning, vad gör ni då?
– Det skulle vi aldrig stötta. Om det blir ett sådant läge, vilket är osannolikt, får vi ta det därifrån.