Oklart om bärfrekvenser
Ytterligare 1,1 miljarder kronor skulle kunna ge alla svenskar bredband 2010, tror post- och telestyrelsen (PTS). Men om problemet med delad ledning kan avhjälpas är mer oklart.
PTS uppskattar i en rapport nyligen att cirka 130 000 abonnenter i landet, 2,5 procent, inte kan få adsl-bredband trots att deras telestation har den möjligheten. Bärfrekvens är en av flera tänkbara orsaker.
Att få en mer exakt uppfattning om behovet av bredbandsutbyggnad är svårt eftersom nätägaren Telia Sonera inte delar med sig informationen till kommunerna. Det finns problem i relationerna mellan kommunerna och bolaget, konstaterar PTS.
Telia Sonera framstår i rapporten som boven i dramat på väg mot målet "ett informationssamhälle för alla". Telia har också förhalat andra operatörers tillträde till telestationerna, så kallad bitströmsaccess, först genom utdragna rättsprocesser, sedan genom omöjliga ekonomiska villkor. Detta har försämrat konkurrensen på marknaden, enligt PTS.
För de it-politiska målet, och för Sverige som it-nation, är det viktigt att förhållandena ändras, skriver PTS som avser återkomma med förslag till åtgärder. En möjlighet det skissas på är att förmå Telia Sonera att lägga nätägandet i ett eget bolag, helt skilt från operatörsbolaget, en modell som fungerat bra i flera andra EU-länder.
Av det nya föreslagna stödet på 1,1 miljarder kronor skulle cirka hälften kunna hämtas från EU:s strukturfonder. Om pengarna räcker för bredband åt alla är osäkert, då problemet med delad ledning har en politisk dimension.
- Delad ledning kan byggas bort, men det finns ingen lag vi kan använda för att få Telia Sonera att agera. Vad vi kan göra är att visa på kostnaderna, säger Peter Ekstedt, informationsansvarig, PTS.
Han tror att det nya stödet kan räcka till att bygga bort bärfrekvensproblemen. Men det är osäkert på grund av bristen på information.
Regeringen kommer att få förslagen från PTS på sitt bord. Lokalt i Uppsala kommun är det hittills bara tjänstemän som haft kontakter med nätägare och kunder om bärfrekvenser.
Kommunalrådet Leif Sanner (fp) konstaterar bara att frågan inte lyfts upp politiskt ännu, att kommunen förlitat sig på att bredbandsutbyggnaden med statligt stöd ska räcka till bra kommunikation för alla kommuninvånare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!