Oklart läge efter konkursansökan

– Vi väntar på konkursförvaltarens arbete och information därifrån.Så kan de knapphändiga kommentarerna sammanfattas, dagen efter Karlitgruppens besked om konkursansökningar.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2012-08-08 13:01

Och då hade konkursförvaltaren ännu inte hunnit påbörjat sitt arbete.

Klart är i alla fall att Karlitföretagens konkursansökningar kan få flera följdverkningar. Inte bara den egna verksamheten och personalen påverkas, utan även omkring 300 leverantörer med krav på cirka 80 miljoner kronor.

Många olika företag är mer eller mindre beroende av Karlitföretagens produkter och verksamhet.

Ett är åkeriföretaget Johansson Jokkmokk AB i Skutskär, som haft en stor del av sin lastbilsflotta rullande för Karlit. Roger Johansson, företrädare för Johansson Jokkmokk AB, säger:

– Vi drabbas ju väldigt hårt eftersom vi haft en stor del av transporterna ut därifrån. Nu kommer det att försvinna ett antal uppdrag och det innebär förlorade inkomster.

Roger Johansson vill inte nämna några summor, eller spekulera i vad konkursförvaltarens beräkningar kan leda fram till, men han säger att åkeriföretaget har fordringar på Karlit i miljonklassen.

– Det är väldigt stora siffror, men jag vill egentligen inte säga så mycket förrän konkursförvaltaren tittat närmare på det här.

Åkeriet fortsatte att leverera produkter från Karlholmsbruk till kunder så sent som under måndagen.

– Nu har vi stannat alla transporter för Karlit och det är en markant nedgång, säger han.

Han beräknar transportvolymerna för Karlitföretagen till i genomsnitt 15–20 bilar per vecka, även om variationerna varit stora som följd av konjunktursvängningar.

Roger Johansson beklagar att företagsrekonstruktionen inte lyckades.

– Jag hade hoppats och trott mycket på att rekonstruktören skulle hitta en rimlig och fungerande lösning. Jag personligen hoppades att det här skulle överleva. Vi har trott på ledningen hela tiden och att de skulle finna en lösning i slutänden. Nu är det tråkigt för bygden som haft boardtillverkning i över 70 år och som klarade smällen 1992, säger Roger Johansson.

Till konkursförvaltare har utsetts advokat Anders Norman från Gävle. Han väntas påbörja sitt arbete med Karlitgruppen under onsdagen.

Måndagens besked om konkursansökningar gäller förutom Karlit AB, Kadax Produktion AB och Dax Door Produktion AB även moderbolaget Karlit Group Holding AB samt koncernbolagen Dax Door AB, Furuspecialen AB och Furusnickerier AB. De fyra sistnämnda bolagen bedriver ingen egen verksamhet och har inga anställda.

Fakta

MDF huvudprodukten

Så kallad MDF-board är huvudprodukten i Karlitföretagens tillverkning. MDF är en medelhård träfiberskiva tillverkad av spån från barrträd. Karlit är Nordens enda MDF-tillverkare. Skivan är stadig men lätt att bearbeta och användbar till möbler, inredning och byggändamål, för Karlitgruppens företag framför allt genom tillverkning av möbler och garderobsdörrar till Ikea. I Karlholmsbruk finns produktionslinjer för tillverkning, bearbetning och lackering av skivma

Lång industritradition på orten

Karlholmsbruk har lång industrihistoria som inleddes 1729 när en masugn flyttades dit från Lövstabruk som drabbats av rysshärjningarna. Järntillverkningen pågick till 1931 men redan 1909 hade epoken med träindustri inletts med ett nytt sågverk. Skivfabriken, med produkten som ursprungligen kallades Karlitplatta eller kort och gott karliten, byggdes i samverkan mellan Konsumentföreningen och Korsnärs Sågverks AB. Den stod produktionsklar våren 1938. 1992 genomgick företaget en konkurs och ägarbyte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!