Oklart hur satsning på hederstänkande slagit

Mordet på Fadime Sahindal fick efterklang. Sedan 2003 har Länsstyrelsen delat ut 4 miljoner till projekt om hederstänkande i Uppland. Men det är inte lika klart hur satsningarna har fungerat.

Fadime Sahindal

Fadime Sahindal

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2008-01-20 00:01
- Det är svårt att mäta hur människor förändras och hur information hjälper. Målet var att sprida kunskap och det tycker jag att vi har lyckats med, säger Gudrun Roos, vid Rädda barnens Uppsalaavdelning.
Rädda barnen i Uppsala har ordnat flera öppna seminarier om hedersrelaterat våld. Polisen har haft en seminarieserie om hedersrelaterat våld och socialtjänsten har bildat ett nätverk av personer som ska finnas till hands för utsatta ungdomar. TRIS - tjejers rätt i samhället har öppnat en hjälptelefon och informerar i skolor.

Gudrun Roos vid Rädda barnen berättar att medvetenheten om hederstänkande ökat sedan det uppmärksammade mordet på Fadime Sahindal 2002. Innan dess kände bara ett fåtal till begreppet.
- Av rädsla att stämplas som invandrarfientlig har man tidigare tystat ned problemen, säger hon.
Hon förklarar att Rädda Barnen vill skapa samtal, men att förebyggande insatser fortfarande saknas. Där kommer TRIS - tjejers rätt i samhället in. De vill hjälpa innan situationen för hårt hållna tjejer urartar. TRIS har fått pengar från Länsstyrelsen som gått till att öppna en hjälptelefon och anställa en projektledare som informerar om hederstänkande i skolor och inom socialtjänsten.
- Det finns exempel på hur socialtjänsten ringt upp föräldrarna när någon drabbad varit omyndig och då blir det kaos. Det är svårt att ingripa när gärningsmannen är den som står närmast offret och där kommer vi in, säger projektledaren på TRIS, som på grund av tidigare hot vill vara anonym.

Begreppet hederskultur är svårdefinierat. På TRIS beskriver man det som en struktur som systematiskt accepterar att ungdomar och kvinnor inte får bestämma över sina egna liv.
Vad är egentligen hederstänkande?
- Det finns strikta regler om klädsel, partnerval och utbildning som hela omgivningen stödjer. Bryter man mot dessa blir man straffad eller utfryst, säger projektledaren.
Vid polisen är man nöjd med sin satsning mot hedersvåld. För pengarna har man utarbetat riktlinjer för hur poliser i yttre tjänst ska agera vid misstanke om att hedersrelaterade brott. Men just nu finns inga fler planerade utbildningar.
- Det finns inget behov. Vi jobbar med hedersrelaterat våld precis som vi jobbar med andra familjebrott eller våldsbrott, säger Göran Pettersson som är utbildningsansvarig vid polisen i Uppland.
Sammantaget är flera av de projekt som fått pengar från Länsstyrelsen nöjda med sin insats - även om effekterna är svåra att mäta och definiera.
FAKTA
Dessa har fått pengar av Länsstyrelsen för att bedriva projekt om hederstänkande eller hedersrelaterat våld:

Uppsala kommun för projekten "Skyddat boende för flickor och unga kvinnor som riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld", "Famnens nätverk", "Relationer och kulturmöten - jämställdhet och likvärdighet" och "Handbok".

Regionförbundet i Uppsala län för projektet "Forskningsarbete och utvecklingsarbete pågår 2005".

Kvinnoforum för projektet "Ett mångkulturellt liv i Uppsala".

Gottsunda dans och teater för projektet "Hot".

Rädda barnen för projektet "Hedersrelaterat liv".

SIU "Att vara barn ungdom i Sverige".

Somaliska hjälpkommittén "Att främja jämställdheten mellan könen och förbättra uppväxtvillkoren för unga"

Diskrimineringsbyrån Uppsala för projektet "En fråga för de andra".

Uppsala Röda korset för projektet "Utbildningsinsats för anställda och frivilliga i Röda korset".

Uppsala brottsofferjour för projektet "Skolprojekt: Brottsofferjouren besöker Uppsalaskolor".

TRIS - tjejers rätt i samhället för projektet "Lilla rummet".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om