Återkommande arrangemang som biskopsvigningar, konserter och kyrkomötet kräver att extrastolar och annat materiel flyttas mellan kyrkorummet och förråd i Uppsalatrakten. Det vill vaktmästarna i Domkyrkan ändra på. Under hösten har kyrkorådet i Uppsala pastorat diskuterat möjligheten att anlägga ett underjordiskt förråd under grönytan utanför södra porten, på samma sida som Riddartorget.
Under processen har det talats om att anläggningen kan kosta mångmiljonbelopp, vilket väckt kritik inom Uppsala pastorat där domkyrkan ingår. Det krävs bland annat en ombyggnad inne i domkyrkan och arbetet ska ske på en mark som till slutet av 1700-talet användes som gravplats.
Centerpartisten Gunnar Granberg har reserverat sig mot kyrkorådets beslut om en förprojektering. Han anser att ett annat förslag borde tas fram, i synnerhet då domkyrkoförsamlingen inte kan räkna med några statliga bidrag till projektet.
– Det är omoraliskt att spendera så mycket pengar på ett förråd när det finns hemlösa och flyktingar som kyrkan ska ställa upp för.
Domkyrkan är regelbundet en plats för stora sammankomster och de 800 sittplatserna räcker inte till. I förråd som församlingen hyr i Uppsalatrakten finns det bland annat 1 000 extra stolar som varje månad packas på vagnar och körs i lastbil till domkyrkan.
När det är tätt mellan arrangemangen brukar vaktmästarna placera extrastolar, notställ, körkläder och annat materiel längs väggarna i stora kyrkorummet.
– Vi har brist på förvaringsutrymmen. Det finns besökare som upplevt kyrkorummet som stökigt för att vi behöver förvara stolarna där i väntan på större arrangemang. Det här är både en fråga om logistik och att det ska vara estetiskt tilltalande i kyrkorummet, säger domkyrkoklockare Oscar Hahne.
Frågan om ett underjordiskt förråd måste först förankras hos Domkyrkans församlingsråd. Därefter väntar en lång process för att utreda om det är lämpligt att gräva upp marken.
Församlingsrådets vice ordförande, Magnus Åkerman, är tveksam till om förslaget är ekonomiskt försvarbart.
– Jag anser att det måste göras en ordentlig redovisning av vilka alternativ som finns innan vi går vidare.
Ordförande Gunnel Borgegård, vill inte ge några kommentarer i nuläget. Domprost Annica Anderbrant säger att det är för tidigt att uttala sig om kostnaderna.
– Vi har ingen aning om vad det kommer att kosta och det här är inte på långa vägar beslutat.
Ärendet kommer upp på församlingsrådets möte i mars.
018-478 14 17