Oklar effekt av patientavgift för barn
Den politiska majoriteten i Uppsala läns landsting hänvisar till erfarenheter i andra landsting när man inför patientavgifter för barn och ungdomar. Trycket på barnakuter minskar, heter det. Men någon studie som styrker påståendet finns inte.
Därför kommer s, v och mp vid landstingsfullmäktige i mitten av december att rösta emot majoritetens förslag att införa halv avgift för barn och ungdomar från första januari.
Majoriteten vill med sitt förslag att patienterna väljer rätt vårdnivå. Allt för många barn och ungdomar söker sig till barnsjukhusets specialister istället för vårdcentralen.
115 kronors avgift
Genom att införa en avgift vid barnakuten, 115 kronor, utnyttjas landstingets resurser på ett bättre sätt. Färre barn på akuten, tror majoriteten.
Nettoeffekten av patientavgifterna innebär dessutom sju miljoner kronor till landstinget.
Vid Sveriges kommuner och landsting, SKL har man aldrig hört talas om att avgifter har någon effekt på patienternas val i vården.
Det närmaste man kan komma är en amerikansk studie från Kalifornien för ett 20-tal år sedan.
Hasse Knutsson arbetar vid Avdelningen för vård och omsorg.
Han säger:
- Någon undersökning känner jag inte till, jag tror aldrig det har gjorts någon. Patientavgifter har nog en väldigt begränsad effekt.
Varför är det så vanligt med fri sjukvård till barn och ungdomar?
- Man har väl gjort en bedömning att det är bra för både barnen och föräldrarna, man vill öka på barnfamiljernas förmåner.
Ingen utvärdering
Vid akutsjukvården inom Stockholms läns landsting hade man tidigare en avgift för barn och ungdomar på 140 kronor. Avgiften avskaffades första juli i år. Nu kan den vara på väg tillbaka med den nya majoriteten i Stadshuset.
- Det har bara gått fem månader sedan avgiften togs bort. Det är för kort tid för att se något resultat. Någon utvärdering har jag inte sett till, säger Gunnar Lind, utredare vid Stockholms läns landsting.
För att hantera ett system med avgifter måste vissa ombyggnader ske vid barnsjukhuset i Uppsala. Dessutom krävs två tjänster för kassahanteringen dagtid. Besök efter kontorstid faktureras.
Brasklapp
Niklas Rommel är utredare på beställarenheten vid Uppsala läns landsting. Han bedömer att patientavgifter resulterar i att antalet akuta besök kommer att minska vid barnsjukhuset. Fler patienter styrs över till rätt vårdnivå, främst genom Sjukvårdsrådgivningen. Önskvärda styreffekter kommer därmed att uppnås.
Men det finns en Brasklapp i sammanhanget: Om besöken vid barnakuten ökar på lång sikt kan andra åtgärder övervägas, exempelvis ytterligare en differentiering av avgifter mellan akutmottagningar och primärvård. Det kan också bli aktuellt med förändrade remisskrav.
I beslutsunderlaget till landstingsfullmäktige skriver Niklas Rommel följande: "Erfarenheter från andra landsting är att avgiftsbeläggning av barn och ungdomar minskar trycket på barnakutmottagningar och några negativa medicinska effekter har inte kunnat påvisas".
Muntlig information
Vilka andra landsting handlar det om och vilka studier stöder ditt påstående? Niklas Rommel kan bara erinra sig erfarenheter från Västerbottens läns landsting.
- Någon undersökning känner jag inte till, men jag har fått muntlig information från Västerbotten som genom åren infört och tagit bort avgifter. Där har man på kort sikt sett påtagliga förändringar, säger Niklas Rommel.
Vid Västerbottens läns landsting ställer man sig dock frågande till uppgifterna. Där har man haft fri sjukvård för barn- och ungdomar i snart tio år. Någon avgiftsbeläggning är heller inte aktuell under den närmaste mandatperioden, enligt ett beslut vid senaste fullmäktige.
- Under 1997 togs ett politiskt beslut om avgiftsbefrielse för barn och ungdomar. Skälet var att man ville förbättra familjernas situation, berättar Kenneth Öberg, sjukvårdsplanerare vid Västerbottens läns landsting.
Ingen undersökning
Enligt Kenneth Öberg var fullmäktigeledamöterna medvetna om att avgiftsbefrielsen skulle kunna påverka patientströmmarna inom vården.
Hur gick det?
- Det vet vi inte. Vi har inget vettigt dokument om detta eftersom någon undersökning aldrig genomförts. Om Uppsala påstår att vi gjort någon slags utredning tar dom allt i, säger Kenneth Öberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!