310 personer har varit i kontakt med Brottsofferjouren, Boj, i Uppsala/Knivsta hittills i år. Det är mer än dubbelt så många som under första halvåret 2011 då siffran var 145 personer. Orsaken till den dramatiska ökningen är att polisen har lagt om sina rutiner. Sedan december i fjol måste de fråga alla brottsoffer de möter om dessa vill ha kontakt med en brottsofferjour.
– När rutinerna ändrades brakade det bara loss. Det sa verkligen bara pang så ökade våra ärenden helt otroligt mycket och det där har hållit i sig, säger Kata Blom, (bilden) verksamhetsansvarig på Boj i Uppsala/Knivsta.
Personer som söker stöd hos Boj har råkat ut för alltifrån stöld till våldtäkt. Boj erbjuder gratis samtal för att hjälpa brottsoffren att bearbeta sina upplevelser. Jouren ger även råd och information kring rättsprocesser.
Kata Blom är ensam anställd på Boj i Uppsala-Knivsta och arbetar endast deltid. Hon har haft det extra svettigt sedan ärendemängden ökade.
– Som tur är har vi en grupp frivilliga stödpersoner som jobbar hårt med att möta upp det dubblerade hjälpbehovet. De arbetar endast med att stödja de brottsdrabbade. Men vi behöver utökade resurser så att vi exempelvis kan arvodera en stödperson för att hjälpa till med det administrativa i jouren. Det administrativa arbetet tar mycket tid.
Verksamheten finansieras huvudsakligen genom bidrag från Uppsala kommun. Jouren lämnade nyligen in en ny bidragsansökan för kommande år, i hopp om att kommunen ska ta hänsyn till den ökade arbetsbelastningen. I fjol låg bidraget under rikssnittet enligt statistik från Brottsofferjourernas riksförbund.
– Jag vet att vi ger mindre till brottsofferjouren än många andra, men vi har ändå ökat bidraget jämfört med förra mandatperioden. Dessutom har vi flera typer av brottsofferstöd som vi ger bidrag till såsom exempelvis kvinnojouren, mansjouren och resurscentret Nexus, säger Martin Wisell (KD), vice ordförande i nämnden för hälsa, våd och omsorg.
Han vill inte säga om nämnden kan tänka sig att höja bidraget i och med den ökade arbetsbelastningen.
– I november ska vi besluta om att fördela föreningsbidrag. Då kan vi ta hänsyn till om en förening exempelvis har fått kraftigt utökad verksamhet.
Ökat tryck på brottsofferjouren
Antalet personer som söker stöd och hjälp hos Brottsofferjouren i Uppsala-Knivsta har dubblerats jämfört med förra året. Jouren som bara har en deltidsanställd har nu svårt att hinna med.
Kata Blom, verksamhetsansvarig på Brottsofferjouren, BOJ.
Foto: Tobias Welander
FAKTA
Brottsofferstöd
Enligt Socialtjänstlagen måste alla kommuner i Sverige erbjuda sina invånare brottsofferstöd. Detta görs vanligtvis via ideella organisationer. Brottsofferjouren, Boj, är en rikstäckande sådan som har funnits i cirka 20 år.
Boj har över hundra lokala jourer.
Sedan det blev obligatoriskt för polisen att fråga brottsoffer om de vill ha stöd och hjälp, har arbetsbelastningen ökat dramatiskt hos lokala jourer över hela landet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!