Ökat samarbete ger snabbare insatser

Hur ska kriminalitet och stök stoppas i Uppsalas bostadsområden? Sedan ett par år har polisen, kommunen och andra aktörer stärkt samarbetet rejält. Enligt Brå är metoden framgångsrik.

UNT 21 augusti

UNT 21 augusti

Foto:

Uppsala2018-08-24 08:00

Varje torsdag gör socialtjänsten i Uppsala en sammanställning av brott som inträffat under den gångna veckan samt vad som är på gång i form av social oro. Den som svarar för sammanställningen är Hilde Wiberg, enhetschef inom socialtjänsten

– Jag samlar in uppgifter från bland annat polisen, skolor, bussbolag och fastighetsbolag, berättar Hilde Wiberg.

Följande dag, på fredagarna, har socialtjänsten ett avstämningsmöte med polisen. Tillsammans diskuterar man vilka insatser som behöver sättas in under den kommande helgen.

– Om vi vet att det är oroligt i ett område kan vi stärka upp med exempelvis fler nattvandrare eller utökad tillsyn från polisen och socialtjänsten, säger Hilde Wiberg.

Det här samarbetet har pågått i två år och målet är att jobba mer förebyggande.

– Tidigare satt vi på måndagarna och kollade vad som hänt under den gångna helgen och vad som behövde tas om hand. Numera är vi mer på.

Arbetssättet ligger i linje med en metod som testats av Brottsförebyggande rådet, Brå, kallad ”Effektiv samordning för trygghet”, EST.

Även i fallet med EST är grundbulten ett närmare samarbete mellan kommun, polis och fastighetsägare. Andra parter är bland annat skola, frivilligorganisationer och boende.

Sedan 1,5 år används EST på försök vid sju platser i landet. Liksom i Uppsala sammanställer aktörerna vad som hänt under veckan i form av allt från bilbränder till stökiga ungdomsgäng som hänger i trapphus. Sedan diskuterar man vem som ska agera i de olika bostadsområdena.

– Genom den här arbetsmetoden får man en bättre helhetsbild av vilka problem som finns att ta tag i. Eftersom kontaktvägarna redan är upparbetade går det snabbare att sätta in insatser, säger Erika Sallander, utredare på Brå.

Är det inte självklart att myndigheter ska samarbeta?

– Jo, men det gäller att skapa en organisation som fungerar inte bara när det sker incidenter. Ofta görs gemensamma brandkårsutryckningar men med det här arbetssättet fortsätter samarbetet även när situationen lugnat ner sig, uppger Erika Sallander.

Örebro är en av de kommuner som använder EST-modellen. Enligt Patrik Wallin, brottsförebyggare i Örebro kommun, är erfarenheterna positiva och han ger ett exempel.

– Hösten 2017 brann moskén i Örebro och det blev oroligt med stenkastning. Men tack vare vårt redan upparbetade samarbete kunde vi snabbt växla upp med nattvandrare och det lugnade ner situationen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!