Sommarskolan ger högstadie- och gymnasieelever chansen att läsa upp ämnen de har underkänt i.
– Jag har redan lärt mig jättemycket på bara ett par dagar, säger Jihad Said, elev.
I en kemisal har han tillsammans med fyra andra elever biologilektion. För Maria Gozzi, grundskollärare i matematik och NO-ämnena, är det första året som lärare på sommarskolan.
– Den största fördelen jämfört med vanlig skola är att det är mindre klasser. Jag kan ägna mer tid åt varje enskild elev, säger hon och ser ut över en sal där bara den främre bänkraden är fylld. På övriga fyra står stolarna uppställda.
Biologi är ett av flera nya ämnen som sommarskolan erbjuder högstadieeleverna. Detta förutsatt att de har underkänt.
Eleverna kan välja högst två kurser. Ämnesundervisning sker en timme per dag och för Maria Gozzis elever avslutas varje vecka med ett prov. Hon berättar att en lektion motsvarar två veckor i vanlig skola.
Men är det verkligen möjligt att läsa in ett helt betyg på bara tre veckor?
– Ja, det tycker jag. Man ska inte glömma att de faktiskt har gått på högstadiet i tre år. Allting är ju inte nytt av det jag lär ut.
Tidigare har eleverna haft möjlighet att läsa matematik, engelska, svenska och svenska som andraspråk. Men de nya antagningsreglerna för gymnasiet har medfört att man nu ökat utbudet av kurser.
Förutom basämnena kan man även välja att läsa NO- och SO-ämnen.
Måns Wikstad, samordnare för sommarskolan, var inställd på fler sökande till årets kurser. Antal anmälda ökade från 179 till 203, där 26 av dessa anmält sig till NO- och SO-ämnen.
– Det har inte blivit så många som vi befarat. Det visar sig att elever med IG har det oftast i matte, svenska och engelska, säger han.
Av de som läste i sommarskola ifjol fick närmare sextio procent godkänt. En siffra som Måns Wikstad tycker är bra med tanke på den elevkategori skolan är till för.
Trots att eleverna väljer skolbänk framför sommarlov tycker Maria Gozzi att de flesta hon möter är inspirerade och fokuserade på att klara godkänt.
Oscar Backe, som läser biologi, har inga problem med att ”välja bort” sommaren.
– Jag lägger gärna ner en timme om dagen i tre veckor för att få godkänt. Det spelar inte så stor roll att det är sommar. Särskilt i dag, säger han och nickar mot fönstret och en gråmulen himmel.
Inget lov. Jihad Said och Oskar Backe går på sommarskola i Fyrisskolan. En timme om dagen i tre veckor får de extraundervisning.
Av de Uppsalaelever som gick sommarskola förra året fick närmare 60 procent godkänt. Foto: Hans E Ericson
”Jag kan ägna mer tid åt varje enskild elev”
Maria Gozzi, lärare.
”Jag lägger gärna ner en timme om dagen i tre veckor.”
Oscar Backe, elev.