Ökat antal våldsbrott en följdav ökad alkoholkonsumtion
Sedan 1996 har alkoholkonsumtionen i Sverige ökat med 30 procent. Under samma period har antalet anmälda våldsbrott i Uppsala län stigit med 37 procent. Den här utvecklingen kommer troligen att fortsätta, säger alkoholforskaren Eckart Kühlhorn.
Den typ av våldsbrott som står för den största uppgången är misshandel mot man av obekant gärningsman. I en färsk rapport skriver Uppsalapolisen att det främst handlar om krogrelaterat våld.
—Tyvärr upplever vi att berusningsgraden på Uppsalas krogar har ökat det senaste året. Många är kraftigt påverkade redan när de kommer till krogen, säger Michael Andersson, biträdande chef för närpolisområdet Uppsala-Knivsta.
Han beräknar att alkohol finns med i bilden vid 70-80 procent av de våldsfall som utspelas på Uppsalas gator och krogar.
Ännu mer våld
Eckart Kühlhorn, professor i sociologisk alkoholforskning, befarar att vi kommer att få se ännu mer alkoholrelaterat våld i framtiden.
—Det finns förslag om att sänka alkoholskatten i Sverige och jag skulle bli mycket förvånad om det inte sker. Därmed lär alkoholkonsumtionen fortsätta att stiga.
Enligt Eckart Kühlhorn finns skattningar som visar att antalet anmälda våldsbrott går upp med runt 9 procent om konsumtionen mätt i ren alkohol ökar med en liter per person och år.
Med undantag för barnmisshandel finns ett vetenskapligt belagt samband mellan våldsbrott och alkohol. Det gäller oavsett om offren är kvinnor eller män, om våldet sker utomhus eller inomhus och så vidare.
Följer veckans dagar
Det finns även en koppling mellan antalet polisanmälda våldsbrott under veckans dagar och hur mycket alkohol som konsumeras den veckodagen.
Leif Lenke, professor i kriminologi, säger att svenskarnas drickande i allt större utsträckning sker på krogen.
—Runt 1980 skedde 6 procent av alkoholkonsumtionen i krogmiljö. I dag är siffran 18-19 procent.
Hårdare tillståndskontroll
Ett sätt att begränsa krogvåldet tror han kan vara att kontrollera serveringstillstånden hårdare.
—Se efter vilka som har tillstånd, om de överserverar alkohol, om vakterna håller ordning, vilka krogar som har mycket våld i och utanför lokalerna etc, säger Leif Lenke.
Att svenskarna super mer kan bero på liberalare införselregler, prissänkningar, lördagsöppet på Systembolaget med mera.
Eckart Kühlhorn tror det blir svårt att få ner drickandet.
—Sverige har sålt ut sin alkoholpolitik, säger han.
Källor: SOU 2005:25, Brottsförebyggande rådet, Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning mfl.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!