Ökat antal kamphundar

Sedan förra har Uppsalapolisen kunnat notera en klar ökning av kamphundar i Uppsala, framförallt i kriminella kretsar. Alla poliser i yttre tjänst specialutbildades därför i vintras för att kunna hantera hundarna.

Uppsala2002-03-22 23:59
-Hundarna är ett växande problem för oss.
Det säger inspektör Roger Zetterberg vid Uppsalapolisen, som är noga med att framhålla att det är ägarna, inte hundarna i sig, som är problemet.
-Många av stans kamphundar återfinns i kriminella kretsar. Vi håller på att kartlägga dem för att se vad vi kan göra, och har kunnat notera ett ökat antal pitbullterriers och liknande på senare tid. I en stadsdel i Uppsala finns det just nu 6-7 stycken. Vi har också fått tips om att kamphundar har tränats i framförallt Gottsunda och Stenhagen.
Roger Zetterberg säger att han har svårt att förstå varför kriminella väljer en sådan hundtyp till skyddshund.

Fel ras
-De har valt helt fel ras för det ändamålet. Hunden har visserligen extremt stor kamplust - men det är svårt att väcka den.
Zetterberg beskriver pitbullen som en trevlig ras som han mycket väl kan tänka sig som en perfekt familjehund.
-Den är extremt snäll och pålitlig, en hund som gillar att hoppa upp i tv-soffan och gosa med familjen, beskriver Roger Zetterberg. Han understryker att han tycker synd om alla seriösa pitbullägare som får lida oförskyllt.
Ändå har han alldeles nyligen sett exempel på vad som händer när en pitbull går till attack.
-Det måste tyvärr hända något innan vi kan ingripa mot en enskild hund, kommenterar Roger Zetterberg.

Fotnot:
1 januari 2001 stiftades en lag om märkning och registrering av hundar. Hundägaren och hunden hamnar i ett centralt hund - och ägarregister. I Spanien och Belgien krävs ett slags körkort - en licens - för att få äga vissa hundraser. I Frankrike finns en lag som kräver att alla pitbullhundar måste steriliseras. England har sin "Dangerous Dogs Act" som snabbt skulle få stopp på alla personskador som kamphundar orsakade.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!