Att slagsmål och krogliv hör ihop är knappast något nytt. I Fallet med SSU-ordföranden Anna Sjödin säger ordningsvakten att hon var kraftigt berusad, slog honom med knytnävarna och skrek rasistiska ord. SSU-ordföranden själv, som fick tillbringa natten hos polisen, säger att vakten använde övervåld och skrek könsord. Ord står mot ord — en situation som inte är alltför ovanlig. På polisens bord i Uppsala finns högvis med liknande, om än mindre uppmärksammade, ärenden.
Förra året anmäldes 76 fall av våld mot ordningsvakt i Uppsala, en markant ökning jämfört med för ett par år sedan. Sedan 2003 har antalet anmälningar stigit med över 40 procent.
Hur många vakter som anmälts av kroggäster finns det inga siffror på, men enligt Uppsalapolisen har det krogrelaterade våldet ökat. Till stor del beror det på ett råare klimat. Gängkriminaliteten har brett ut sig, samtidigt som tillgången på droger har blivit större. Dessutom förfestas det hårdare. Det leder till att fler nekas redan i dörren — vilket är den vanligaste anledningen till att bråk blossar upp.
- Men jag tror också att anmälningsbenägenheten har ökat. Alla privatpersoner är inte medvetna om att ordningsvakter faktiskt får bruka våld. Respekten för dem har minskat. Det är mer tjafsigt nu, säger Mikael Andersson.
Han är chef för Uppsalapolisens restauranggrupp. Gruppen bildades för tre år sedan med syfte att bekämpa krogrelaterat våld och knyta bättre kontakter med ordningsvakterna.
Ordningsvakter utbildas av polismyndigheten i det län som de ska arbeta i. Vakterna får hindra personer från att komma in eller avvisa gäster som beter sig olämpligt. De har också rätt att omhänderta folk som är för brusade för att klara sig själva eller kan skada andra. Uppstår en hotfull situation ska ordningsvakten i första hand prata sig ur situationen. Fungerar inte det får han använda det våld som krävs.
I dag har ett samarbete mellan polis och vakter byggts upp i Uppsala. Ordningsvakterna har ett direktnummer som de kan ringa dygnet runt för att få tips eller hjälp. Innan helgpassen får vakterna reda på vilka som släppts ur fängelse, är efterlysta eller väntas ställa till med bråk.
Ju billigare öl, yngre besökare, trängsel och dåliga kösystem — desto större är riskerna att något går snett. I Uppsala är det mest bråk på krogarna som ligger nära centrum och har 18-årsgräns. Där bryter bråk ut så gott som varenda helg.
Lugnast är det på nationerna. Mindre droger och mer social kontroll håller studenterna i skinnet, enligt polisen.
- Narkotika- och alkoholfrågor är viktigast att arbeta med för att göra krogmiljön säkrare, säger Mikael Andersson vid Uppsalapolisen.
I Stockholm drivs det så kallade STAD-projektet sedan tio år tillbaka. Ett syfte är att minska drog- och alkoholanvändningen på krogen genom utbildning och ökat samarbete mellan bland andra polis, krogpersonal och tillsynsmyndigheter. Resultatet har lett till en minskning av det krogrelaterade våldet, att färre minderåriga släpps in och att fler berusade gäster nekas alkohol. Projektet ska starta inom kort även i Uppsala.
- Det är jättebra. De flesta i vår personal kommer från Stockholm och har redan fått utbildning där. Bråkstakar kommer inte in hos oss och vi har inte haft så mycket fylla heller, säger Patric Vallgårda, delägare i krogen Seven.
Han tror att en av de viktigaste faktorerna för minskat bråk är att anställa duktiga och sociala vakter. Marcus Leto, krögare på Birger Jarl, är inne på samma spår. Enligt honom måste även allmänhetens syn på ordningsvakter ändras om krogmiljön ska bli säkrare. Han beundrar de som är beredda att jobba som vakt eftersom yrket har låg status, en tuff arbetsmiljö, obekväma arbetstider och dessutom är ganska dåligt betalt.
- Det är inte världens bästa återväxt på vakter direkt. För att folk ska vilja bli ordningsvakter krävs att förtroendet för dem höjs både hos allmänheten och polisen, säger Marcus Leto.
UNT Fakta/Ordningsvakter och entrévärdar
För att bli ordningsvakt krävs polisens godkännande. Lämplighet för uppdraget är avgörande. En vakt får till exempel inte vara straffad för grov brottslighet.
Ordningsvakterna lyder under polisen och har som uppgift att hålla ordning. De får vara utrustade med batong och handfängsel och använda våld när det behövs.
Entrévärdarna saknar vakternas befogenheter och har som uppgift är att ta hand om gästerna.
Fakta/ Anmälda fall av våld mot ordningsvakt i Uppsala
2002 2003 2004 2005
49 45 56 76
Läs mer i UNT