Ökat ansvar för sysslolösa ungdomar

Sedan den 1 juli i år har kommunerna ökat ansvar för ­sysslolösa ungdomar under 20 år. Uppsala kommun kommer att erbjuda individuella gymnasieprogrammet, lärlings­utbildningar och praktik­platser.

Uppsala2005-07-26 00:00
De nya bestämmelserna i skollagen ger kommunerna ett större ansvar för ungdomar som saknar sysselsättning. Varje kommun ska löpande hålla sig informerad om vad ungdomar under 20 år, som inte går något av gymnasiets nationella program, gör. Vidare ska kommunen erbjuda lämpliga individuella åtgärder.
— Här i Uppsala innebär de nya bestämmelserna inga större förändringar. Vi har redan enväldigt noggrann kontroll av avhoppade elever och erbjuder även alternativa heltidsutbildningar, säger Ove Bergvall, verksamhetsområdeschef på gymnasieskolan i Uppsala.

Blir Långtidsarbetslösa
Ungdomar som inte fullföljer gymnasiet har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Ofta hamnar de i långtidsarbetslöshet. Syftet med att öka kommunernas ansvar är att motverka detta.
— Nu ska kommunen försöka fånga upp de personer som inte läser på gymnasiet och visa på alternativ, säger Anders Carlstedt, chef för utbildnings- och arbetsmarknadsenheten på Uppsala kommun.

Heltidsstudier
Ungdomarna ska erbjudas heltidsstudier i någon form. Alternativen kommer att bestå av individuella gymnasieprogrammet, lärlingsutbildning eller praktiktjänst.
— Just nu pågår arbetet med att få fram olika alternativ som vi ska kunna erbjuda till hösten, säger Anders Carlstedt.
I detta samarbetar gymnasieskolan med den förebyggande socialtjänsten, olika arbetsmarknadsinsatser och Arbetsförmedlingen.
Uppsala kommun kommer att via elevregister och folkbokföring följa upp de elever som inte går gymnasiet eller som väljer att hoppa av. I Uppsala gäller det uppskattningsvis cirka 300 individer om året enligt Ove Bergvall.
Sedan gymnasiereformen i början på 1990-talet har kommunernas ansvar minskat eftersom reglerna blev otydliga .
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om