Strax innan klockan 13 hade ett tiotal personer samlats framför tv:n vid stadsbibliotekets kassor inför tillkännagivandet av årets Nobelpristagare i litteratur.
Ingrid Nilsson var en av de första som ställde upp sig, strax innan personalen höjde volymen. Hon hoppades att franska Michel Houllebecq skulle ta hem priset men trodde att det skulle bli någon annan.
– Det är en populär författare och det brukar man ju avvakta lite med. Men jag tror att det blir en romanförfattare i alla fall, inte en dramatiker. Och en man tror jag att det blir, säger hon.
En man blev det, och en romanförfattare därtill. Kommittén tillkännagav vinnaren Abdulrazak Gurnah som föddes i Zanzibar och flyttade till England som 18-åring. Två av hans romaner har getts ut i svensk översättning av Helena Hansson, "Paradiset" 2012 och "Den sista gåvan" 2015.
Precis när kommittén skulle säga namnet så ringde telefonen hos bibliotekarien Anna Rydén. Någon ville vara först att boka vinnaren. På golvet i biblioteket var det betydligt lugnare än vanligt, tidigare år berättar Anna Rydén att det brukar vara lite tävling om vem som får tag på den.
– Jag tror att de flesta beställer böckerna i sina telefoner istället, säger hon.
Abdulrazak Gurnah har inte funnits med på spelbolagens bettinglistor och får ses som en otippad vinnare. Stadsbiblioteket i Uppsala hade båda de översatta titlarna av författaren, om än i mycket få exemplar. Den ena kom från kulturrådet som brukar skicka ut lite mer okända författare till biblioteken.
– Det brukar vara lite mindre förlag då och det är ju roligt. Det blir jackpott för dem, säger Albin Grenholm på Stadsbiblioteket.
Han säger att det var en slump att biblioteket hade böckerna inne och diskuterar med kollegerna om att de måste få in fler.
Anna Rydén säger dock att det är svårt att säga vilka Nobelprisvinnare som kommer fortsätta vara populära när hysterin har lagt sig.
– Vissa böcker blir ju klassiker efter ett Nobelpris, men det finns också böcker som dör ut, säger hon.
Sara España har gått till stadsbiblioteket för tillkännagivandet i 30 år. I handen har hon ett block där hon skriver ner detaljer om vinnaren, som hon inför sändningen gissade skulle bli den norske dramatikern Jon Fosse. Abdulrazak Gurnah hade hon aldrig hört talas om.
– Det känns roligt att han lyfts för att han belyser kolonialismen, det är viktigt, säger hon.