Forskare ser koppling mellan adhd och testikelcancer

Män som har autism, adhd eller annan neuropsykiatrisk funktionsnedsättning har också en ökad risk för att få testikelcancer. Det visar en ny studie från Uppsala universitet.

Anna Jansson är cancerforskare på Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset.

Anna Jansson är cancerforskare på Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset.

Foto: Privat

Uppsala2023-05-24 05:00

Testikelcancer är den vanligaste cancerformen hos unga män. En hypotes som forskarna har haft, byggd på erfarenheter från vården, är att det finns en ökad risk att få testikelcancer om man har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, som adhd, add, eller autism.

För att se om hypotesen stämde har en grupp forskare från Uppsala universitet analyserat data i patientregister för över 6 000 personer som drabbats av testikelcancer mellan 1992 och 2014. Uppgifterna om förekomst av adhd, autism eller andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar har sedan jämförts med en kontrollgrupp med tio gånger så många män i motsvarande åldrar, utan testikelcancer.

– Vi såg en koppling mellan att ha neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som adhd och autism och att senare i livet drabbas av testikelcancer, säger Ingrid Glimelius. 

undefined
Ingrid Glimelius är professor på Uppsala universitet och överläkare på Akademiska sjukhuset, samt expert på cancersjukdomar.

Men den ökade risken är inte samma sak som att adhd eller autism orsakar cancern. Förklaringen till sambandet finns i vår genetik, tror forskarna.

– Vi vet inte varför vi ser ett samband, men vi tror att det är något som händer tidigt i livet, kanske redan när vi utvecklas i mammans mage, säger Anna Jansson, doktorand och studiens försteförfattare.

Kända risker är bland annat att ena testikeln inte har vandrat ner som den ska. Även där finns en koppling till adhd och andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Forskarna har även tittat på läkemedel mot adhd, men inte kunnat se att det drivit riskökningen. En ökad risk indikerades även om man separerade olika diagnoser åt, som adhd och autism.  

Trots riskökningen – personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar löper 54 procents högre risk att få testikelcancer – är det mycket få, mindre än en procent, av dem med adhd som har fått testikelcancer.

– Jag trodde nog på en ännu starkare koppling. Men det kan vara så att neuropsykiatriska funktionsnedsättningar är underrapporterat, säger Ingrid Glimelius, som nu vill upprepa studien med färskare data.

– Vi vet att den här gruppen har ökat. Vi vill se om våra resultat står sig med flera patienter i gruppen, säger hon. 

undefined
Anna Jansson är cancerforskare på Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset.

Studien visar också att sjukdomen kom fyra år tidigare och blev svårare hos dem med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Även det har genetiska skäl, tror forskarna.

– Tidiga livshändelser eller något i genetiken kan driva fram testikelcancern och gör att den debuterar tidigare och därmed hinner växa längre, säger Ingrid Glimelius.

Innebär då den klarlagda kopplingen något i praktiken? Ja, det bör den göra, menar Ingrid Glimelius. Tidig vård är viktigt eftersom sjukdomen kan botas genom att testikeln opereras bort. Förhoppningsvis har cancern då inte spritt sig. 

undefined
Nyheten om sambandet mellan adhd och testikelcancer har fått stort genomslag.

Chansen att överleva en testikelcancer är mycket god. Men överlevnaden är något sämre i gruppen som sökt psykiatrisk vård någon gång, visar studien.  

– Det är väldigt bra att vi vet att de här sambanden finns, för personerna själva och för närstående. Vi vet i dag att vissa män kan komma för sent till vården och framförallt när det gäller dem med allvarlig funktionsnedsättning så måste kanske andra hjälpa till och se till att man söker vård, säger Ingrid Glimelius.

Uppsalagruppens studie har publicerats i den vetenskapliga tidskriften British Journal of Cancer. Studien har fått stort genomslag i Storbritannien.

– Vi har omnämnts i flera stora brittiska tidningar, som The Telegraph och The Sun, säger Ingrid Glimelius.

Så många drabbas årligen

I Sverige diagnostiseras ungefär 360 män årligen med testikelcancer. Testikelcancer är den vanligast förekommande cancerformen bland unga män i åldern 15 till 35 år.

Det vanligaste symtomet vid testikelcancer är att man känner en knöl i testikeln.

Behandlingen går ut på att operera bort den sjuka testikeln. Med hjälp av cytostatika kan sjukdomen botas även om den har spridit sig. Testikelcancer är en av de cancerformer med allra bäst överlevnad.

Källa: Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!