Konkursen är ett faktum för det bolag som drivit en glasskiosk i korsningen Svartbäcksgatan/Skolgatan i Uppsala. När verksamheten blomstrade som mest runt 2020 var det nog få av kunderna som visste att knarkpengar från gängledaren Rawa Majid samtidigt tvättades vita i den lilla byggnaden vid Fyrisån.
Kioskbolaget, som ägts av Rawa Majids sambo, fanns på platsen åtminstone sedan 2014 och fram till 2022. Under de åren såldes glasspinnar och strutar för sammanlagt 3,3 miljoner kronor, enligt bolagets årsredovisningar. Sett till omsättningen har vinstnivån i flera år varit mycket hög och sambon till Foxtrotligans ledare har kunnat plocka ut totalt en miljon kronor i vinst.
Att det ekonomiska resultatet varit så bra kan hänga samman med de ytterst blygsamma personalkostnaderna. Dessa uppgick till 478 kronor sammantaget för alla nio somrar som kiosken höll öppet, trots att en rad personer arbetat med att sälja glass.
2019 utvandrade Rawa Majid och hans sambo, men glassverksamheten i Uppsala fortsatte på samma plats. När sambon undertecknade bolagets årsredovisning för 2021 befann hon sig i Irak där paret slagit sig ner och hon kunde det året motta 326 000 kronor i utdelning.
Tre personer med kopplingar till kiosken, däribland Rawa Majids mamma, dömdes 2022 till grovt penningtvättsbrott. Enligt domstolen hade verksamheten fungerat som en slags sambandscentral för pengar från Rawa Majids knarkaffärer.
Samma år, 2022, verkar försäljningen ha ebbat ut och omsättningen uppgick det året endast till 55 000 kronor. Ytterligare en spik i kistan kom i somras då bolaget fick 5 000 kronor i böter för att glasskiosken varit uppställd på platsen utan tillstånd.
I och med konkursbeslutet nyligen är det definitivt slut med företaget. Att det blev konkurs hänger samman med att Bolagsverket inte kunde hitta någon i företaget som kunde ta emot handlingar. Myndigheten begärde då att verksamheten skulle upphöra vilket Uppsala tingsrätt sa ja till.
Den konkursförvaltare som ska utreda bokföringen konstaterar i en skrivelse till domstolen att bolaget är på obestånd, det vill säga att ekonomin är mycket bristfällig.
Som UNT rapporterat övertogs i somras glassförsäljningen på platsen av ett helt annat bolag med en annan kiosk. Personerna bakom det bolaget har inga kopplingar till Rawa Majid och hans familj.