Vid 21-tiden på torsdagskvällen stiger Jenny Sonesson på Mälartåget vid centralstationen i Uppsala.
Det är strax innan avgång och nästan tomt i vagnen när en okänd man dyker upp bredvid henne. Han har huvan på sin mörka jacka uppdragen runt ansiktet.
– Mannen står plötsligt väldigt nära mig och börjar be mig om pengar på ett påstridigt sätt, säger hon.
Han uppger att han är hemlös och uppmanar henne att genast swisha 200 kronor, helst 1 000 kronor för plats på ett vandrarhem.
–Det sker samtidigt som jag ska köpa min tågbiljett via mobilen. Jag kände mig trängd där jag stod och jag ville inte heller lämna mina väskor. Situationen var obehaglig.
Hon försöker vinna tid och ber honom därför att skriva ned sitt telefonnummer på en lapp. Killen vägrar och kräver igen att hon ska swisha genast.
– Det kändes inte tryggt. Han verkade gränslös och avstängd.
Det är först när en tågvärd dyker upp som mannen ger sig. Han försvinner blixtsnabbt ut på perrongen.
Tågvärden skriver en incidentrapport. En medpassagerare berättar att även hon råkat ut för samme man och att hon också upplevt situationen som pressande och obehaglig. Medpassageraren vittnar om att mannen upprepade gånger sökt upp resenärer inne på tåget, strax innan avgång.
– Det är ett normbrytande beteende att pressa okända på hundratals kronor via swish, där den som utsätts inte fysiskt kan gå undan. Det är en helt annan sak att i gatumiljö vänligt be förbipasserande om sedlar eller mynt, säger Jenny Sonesson.
Hon vill nu varna andra och uppmana pendlare till civilkurage och att ingripa. Hon har även uppmärksammat situationen i en lokal Facebook-grupp.
–Jag har personligen inga problem med att sätta gränser, men andra kan bli trängda och rädda om en okänd man plötsligt kräver pengar och det inte går att fly. Jag tänker speciellt på barn, äldre och personer med våldstrauma, intellektuell funktionsnedsättning eller annan sårbarhet. Swish innebär även att man röjer namn och mobilnummer vilket efteråt kan spä på en känsla av otrygghet och skapa en rädsla för att kraven från mannen fortsätter.
Brita Lundkvist, kommunikationschef på Mälardalstrafik, har inte kännedom om det specifika fallet. Hon hänvisar direkt till Transdev som ansvarar för tågens drift, och ombordpersonalen, men betonar att hon ser allvarligt på händelsen.
– Det låter allvarligt. Det är oacceptabelt, tågen ska vara trygga för våra resenärer och våra anställda.
Åsa Elm, kommunikationschef för Transdevs uppdrag Mälartåg, bekräftar att det finns en incidentrapport om det som inträffat och att även andra resenärer upplevt mannen som hotfull. Incidentrapporteringar görs i regel när det sker incidenter eller andra störande händelser ombord på tågen. Företaget har dock inte polisanmält händelsen.
Åsa Elm känner inte igen att en och samma man ska ha utsatt andra passagerare på sträckan sedan tidigare.
– Det har inte kommit till enhetschefernas eller säkerhetsledningens kännedom. Vid återkommande problem som det här kan vi besluta om åtgärder.
Åsa Elm framhåller att de arbetar med säkerheten för både resenärer och anställda, bland annat genom att tågvärdar utbildas i att hantera hotfulla situationer och uppmanas att röra sig i tågen. Det finns även videoövervakning ombord. Allvarliga händelser polisanmäls och personal kan larma driftledningen vid hotfulla situationer.
FOTNOT: Efter att artikeln publicerats har det framkommit att Jenny Sonesson tidigare har varit krönikör och ledarskribent på bland annat GP. Där har hon drivit opinion i frågan om tiggeriförbud i olika åsiktstexter. Hon har även varit politiskt aktiv inom Liberalerna.