Nioåringen var på väg hem från skolan när kvinnan stoppade honom på vägen och erbjöd godis och bilskjuts hem. Pojken ska ha sagt nej.
9-åringen berättade om händelsen för sina föräldrar, som i sin tur gjorde en polisanmälan. Brottsrubriceringen är ofredande. Enligt anmälan ska händelsen ha inträffat den 7 november, strax efter klockan fyra på eftermiddagen. Det normala är att polisen direkt skickar ut en patrull för att leta efter den misstänkta. Men det gjordes inte i det här fallet.
Varför ryckte inte polisen ut?
– Länskommunikationscentralen har här bedömt att en uttryckning inte var nödvändig, utan man har istället skickat ett tips till kriminalunderättelsetjänsten, kommenterar Christer Nordström, presstalesperson vid Uppsalapolisen.
Hur motiveras det beslutet, som frångår vad som är normalt i sådana här ärenden?
– Det fanns inget konkret att gå på. Något tydligt signalement på kvinnan fanns inte och någon bil hade pojken inte sett till, enligt anmälan.
Så vad gör polisen i det här ärendet nu?
– Vi har gjort ett spaningsuppslag, som det heter. Det är inte så att vi slänger ärendet i papperskorgen, säger Christer Nordström.
Enligt polisen finns inga uppgifter om att ytterligare barn ska ha blivit erbjudna godis och bilskjuts av en främmande kvinna. På 9-åringens skola, i Uppsala kommun, har rektorn informerat elever, personal och föräldrar om det inträffade. Enligt rektorn finns ingen oro på skolan.
– Det här hände utanför skoltid. Men vi ansvarar för att informera om det, och det har vi gjort. Vi har även fått höra av eleverna att de pratat om händelsen med sina föräldrar, och det är bra, säger rektorn.
Någon extra personal i form av exempelvis rastvakter kommer inte att sättas in, enligt rektorn.
– Ärendet är en fråga för polisen. Det ligger inte på vårt bord längre, säger rektorn, som inte hört att något annat barn ska ha varit med om någon liknande händelse.