2020 fick svensk polis tillgång till avkrypterade meddelanden från Encrochat–telefoner som använts av grovt kriminella. Det innebar ett av de största genombrotten för polisen genom tiderna.
I Encrochat-materialet hittades meddelanden som skrivits under pseudonymen Foxkurdish och som rörde stora narkotikaaffärer. Polisen misstänkte att Foxkurdish var en 36–årig man från Uppsala, kallad Räven. Svea hovrätt har sedan fastslagit att Foxkurdish och 36–åringen från Uppsala är samma person.
Räven hade flera år tidigare dömts för grovt narkotikabrott och utifrån chattarna stod det klart att han nu tagit flera kliv fram på knarkmarknaden.
– Sommaren 2020, när vi fick in informationen från Encrochat, tillsattes inom polisen en grupp kallad Team Logo. Vi var sju personer som i stort sett arbetade heltid med Rävens brott, berättar Jacob van Rooij som ledde gruppen inom Stockholmspolisen.
Efter ett år hade Team Logo arbetat upp ett tjugotal utredningar med kopplingar till Räven. I första hand rörde det sig om narkotikabrott i stor skala.
– När jag lämnade Team Logo sommaren 2021 var resultatet beslag av nära ett ton narkotika, 36 frihetsberövade personer och domar mot flera personer på totalt 150 års fängelse, säger Jacob van Rooij.
Utredningarna mot Räven rullar vidare. Sedan våren 2021 är Räven häktad i sin frånvaro i ett mål vid Stockholms tingsrätt.
– Målet gäller synnerligen grova narkotikabrott, uppger kammaråklagare Henrik Söderman.
Enbart det ärendet omfattar narkotika till ett gatuvärde av drygt 90 miljoner kronor, fördelat på bland annat 153 kilo amfetamin, 29 kilo kokain och 265 kilo cannabis.
Polisen har kartlagt personerna kring Räven, ett kriminellt nätverk kallat Foxtrot. Nätverket uppges vara starkt toppstyrt av Räven och kärnan utgörs av bland annat ett antal släktingar.
"Nätverk Foxtrot är känt för att nyttja våld för indrivning av skulder och i är konflikt med andra kriminella nätverk. Det kan kopplas till ett flertal våldsdåd i primärt Stockholmsregionen", skriver polisen i sin rapport.
– Räven tillhör toppskiktet i Sverige när det gäller införsel av narkotika, bedömer Ted Esplund vid polisens nationella avdelning.
Misstankarna gäller inte bara narkotika. Den 16 december 2022 häktades Räven vid Södertörns tingsrätt för förberedelse till mord. Eftersom polisen fortfarande inte fått tag på honom häktades han i sin frånvaro även denna gång. Han tros nu gömma sig i Turkiet.
Bakgrunden är att Räven blev internationellt efterlyst av Interpol 2020 och våren 2022 greps han i Maramis i Turkiet. Han hade glömt en väska med pengar i en park och gjorde misstaget att fråga efter den på en polisstation.
Enligt turkisk press ska han ha utgett sig för att vara skeppsredare från Irak men den falska identiteten avslöjades och han placerades i häkte i Turkiet. Polisens förhoppning om att få honom utlämnad till Sverige kom dock att grusas. Några månader efter gripandet i Turkiet kom nämligen uppgifter om att Räven släppts ur häktet och åter är på fri fot.
– Vi har fått veta att han beviljats medborgarskap i Turkiet. Därmed kommer han inte att utlämnas till Sverige, konstaterar kammaråklagare Henrik Söderman.
Vem är då Räven? Som nioåring invandrade han med sin familj från Iran och i Uppsala har han bott i bland annat Stenhagen och Gränby. Mamman har ströjobbat. Pappan har levt på bidrag och har aldrig arbetat i Sverige. Räven gick ut grundskolan med godkända betyg och fick väl godkänt i ett ämne: hemkunskap.
I vuxen ålder har hans tillvaro till stor del handlat om att begå brott och sitta i fängelse. Som 18–åring lurade han till sig mobiler och dömdes för bedrägeri. Sedan dess har det blivit domar för bland annat stöld, häleri, medhjälp till misshandel och medhjälp till människorov. När Räven var 24 år fälldes han för grovt narkotikabrott och fick fängelse i 8,5 år.
Efter avtjänat straff greps han snabbt för nya brott. I en utredning sa Räven att han då var motiverad att lämna kriminaliteten eftersom han blivit pappa och ville vara en närvarande förälder. Men han fortsatte med brott, inte minst knarkaffärer, fast i betydligt större skala än tidigare.
Sedan 2019 är han registrerad som utvandrad till Irak tillsammans med fru och barn. Om polisens misstankar stämmer har han styrt omfattande knarkhandel från utlandet och hans inblandning i olika brott verkar fortsätta.
Här är några utredningar från 2022 där Räven påstås figurera:
- I oktober dömdes två män för att ha planerat att mörda tre personer i Stockholm. När mordplanerna gjordes upp hade en av de dömda kontakt med pseudonymen ULV1SP på krypterade chattar. ULV1SP blev tillfrågad om att ordna fram någon som kunde mörda personerna för en miljon kronor. Vad ULV1SP svarade har polisen inte lyckats få fram. Enligt polisen har Räven identifierats som ULV1SP. Räven åtalades inte för mordplanerna.
- I december dömdes tre personer i Stockholm för att ha hanterat bland annat 25 kilo cannabis, 6 kilo amfetamin och 2 kg kokain. Den 19–årige huvudmannen fick nära åtta års fängelse. Enligt utredningen misstänker polisen att knarket levererats av någon som kallas "kurdiska räven".
- I december avslutades en rättegång i Stockholms tingsrätt mot fem personer som åtalats för affärer med bland annat 343 kilo cannabis. De åtalade har kommunicerat via krypterade appar med en pseudonym som kopplas till Räven. Personen bakom pseudonymen "verkar ha kontroll i alla chattar", skriver polisen i sin utredning.
En person som under åren haft kontakt med 36–åringen från Uppsala säger så här om anklagelserna:
– Han har inte blivit förhörd eller åtalad för de misstankar som finns mot honom. Det är inte alls säkert att han är den person som på olika chattar kallar sig Räven, vem som helst kan ju kalla sig Räven. Det finns mycket mytbildning kring det här med Räven och en hel del är inte sant, säger UNT:s uppgiftslämnare.
36-åringens försvarare advokat Ivan Fialdini vill inte svara på om han haft kontakt med sin klient.
Förnekar 36–åringen brott vad gäller misstankarna om de olika narkotikamålen och försök till mord?
– Jag utgår från att han förnekar brott, säger Ivan Fialdini.
Trots att Räven blivit turkisk medborgare har åklagaren Henrik Söderman inte gett upp hoppet om att en dag kunna ställa honom inför rätta.
– Han är utlämningsbar om han lämnar Turkiet, säger han.
Den här artikeln har uppdaterats, vissa uppgifter har ändrats den 12 september 2023.