Ökade vårdköer när valfriheten begränsas
Möjligheten för invånare i Uppsala län att söka vård i andra landsting begränsas från årsskiftet. Fler patienter i Uppsala län kommer att tvingas stå kvar i vårdköer på Akademiska sjukhuset.
Men vid årsskiftet kommer möjligheten att begränsas. Anledningen är att flera grannlandsting till Uppsala läns landsting ser över sina valfrihetsregler. Dessutom är de på väg att minska eller ta bort avtal med privata vårdgivare.
Förändringarna i andra landsting kommer att påverka invånarna i Uppsala län. Valfriheten för patienter i Uppsala län påverkas nämligen av de avtal som andra landsting har med privata vårdgivare.
Privata vårdgivare
I dagsläget kan Uppsalabor bara utnyttja valfriheten hos privata vårdgivare när dessa har ett vårdavtal med ett landsting.
Stockholms läns landsting går för närvarande igenom flera av sina avtal med privata vårdgivare. Vissa avtal som går ut nästa år kommer troligen inte att förnyas. Det innebär att utbudet kommer att minska för till exempel Uppsalabor som vill utnyttja valfriheten vid privata kliniker i Stockholm.
— Dessa regler ingår i landstingsförbundets rekommendationer. En privat vårdgivare måste ha avtal med ett landsting för att vi ska betala, säger Ingvar Sjögren, sjukvårdsutredare på Uppsala läns landsting.
Som UNT tidigare har berättat har länsavtalet mellan Uppsala läns landsting och Västmanlands läns landsting sagts upp.
Hud, ögon och öron
Glenn Andersson (s), landstingsråd i Västmanland, säger att de boende i till exempel Hebyområdet kommer att få betydligt svårare att genom valfrihetsregler söka vård i Uppsala nästa år.
Dessutom beättar han att Västmanlands läns landsting också ser över sina vårdavtal med privata vårdgivare i Västmanland. Om avtalen med dessa försvinner, kommer valfriheten att begränsas ytterligare för invånarna i Uppsala län.
I Stockholms läns landsting är huvudmålet att ta bort eller begränsa avtal som gäller behandlingar av hud, ögon och öron.
Inga större förändringar
Anders Lönnberg (s), tf sjukvårdslandstingsråd i Stockholms läns landsting, tycker inte att förändringarna behöver innebära någon större skillnad för invånarna i Uppsala län.
— Uppsala läns landsting har ju ändå möjlighet att teckna avtal med de privata vårdgivarna.
Men då krävs det att Uppsala läns landsting tar det steget och skriver avtal med privata vårdgivare i Stockholm. Annars måste patienten själv betala kostnaden för en operation.
En översyn som pågår i landstinget i Gävleborg kan också redan nästa år komma att påverka valfriheten för invånarna i Uppsala län.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!