Ökade transporter när styckning flyttas
Swedish Meats beslut att flytta styckningen från Uppsala är en del av en kraftig strukturomvandling som just nu sker inom hela den svenska slakterinäringen. Trots ökade köttransporter är rationaliseringarna lönsamma.
—Det som händer är att företagen själva tar hand om styckningen eller som Swedish Meats koncentrerar den till några få anläggningar, säger Åke Rutegård vd för branschorganisationen Kött- och charkföretagen.
Tidigare sålde slakterierna grovstyckade djurkroppar till fristående styckningsföretag som finstyckade dem och i sin tur sålde vidare till charkuterister och butiker. Genom att själva stycka kan slakterierna ta hand om hela förädlingsvärdet av styckningen.
Ökad import
Rationaliseringarna sker mot bakgrund av den ökade köttimporten. Alla de större slakterierna har antingen investerat i nya styckningsanläggningar, köpt upp styckningsföretag eller bygger ut för att kunna stycka en allt större del av det egna köttet. Det har lett till utslagning inom de fristående styckningsföretagen.
—Hittills i år har tre tvingats lägga ned i Stockholm och ett i Borlänge. Och det blir fler nedläggningar innan året är slut. Utvecklingen mot större koncentration kommer att fortsätta. Nedtrappningen i Uppsala är ett typexempel på det, säger Åke Rutegård.
Stort upptagningsområde
Swedish Meats vd Peter Rasztar har dock inga planer på ytterligare rationaliseringar i dagsläget.
—Tanken är att vi ska fortsätta att slakta nöt och gris i Uppsala varannan dag. Vi har ett stort upptagningsområde för slaktdjur norrut. Att lägga ned i Uppsala skulle innebära för långa djurtransporter, säger han.
Transporterna av slaktat kött kommer dock att öka. Det beror på att slakterierna börjat packa sitt styckade kött för försäljning direkt till butik. Swedish Meats har nyligen byggt en egen anläggning i Uppsala. När styckningen nu läggs ned innebär det att det slaktade köttet kommer att köras till anläggningarna i Skara, Linköping och Kristianstad för styckning. Sedan körs det tillbaka till Uppsala för paketering.
Balans i produktionen
—Det blir extra transporter men vi får en balans i vår produktion och det blir bra ekonomi, säger Peter Rasztar.
Han spår också att produktionen av färdigförpackat kött kommer att öka kraftigt.
—Så det kan bli utbyggnad av anläggningen i Uppsala i framtiden. Men vi har inga sådana planer just nu.
FAKTA
I dag finns 25 större slakterier i landet. Av dem har 10-12 både slakt och styckning. Bondeägda Swedish Meats är överlägset störts med åtta egna slakterier. Därefter kommer Ugglarps slakteri i Skåne med två enheter. Övriga anläggningar har bara ett slakteri.
Swedish Meats har en marknadsandel i landet på nära 60 procent för slakt av både nöt- och svinkött. Konkurrenterna ligger alla på under tio procent.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!