Ökade koldioxidutsläpp i Uppsala län

Trots utsläppshandel och risk för klimatförändringar steg industrins koldioxidutsläpp i Uppsala län förra året. Massa- och papperstillverkarna Holmen och Stora Enso stod för nästan hela ökningen. Energibolagen gick mot strömmen och minskade sina utsläpp.

Foto: Scanpix

Uppsala2007-07-05 00:01
Enligt Naturvårdsverket ökade utsläppen av växthusgaser i hela landet med 500 000 ton under 2006. Högkonjunkturen är huvudorsak.
- Vi bygger mer. Företagen producerar mer och vi släpper därmed ut mer koldioxid, säger avdelningschef Ulla Jennische.
Raffinaderier, cementfabriker och el- och fjärrvärmeanläggningar stod för ökningen på nationell nivå. Lokalt ser det annorlunda ut. I Uppsala län var det främst massa och pappersindustrin som släppte ut mer koldioxid. Stora Enso i Skutskär ökade sina utsläpp med 29 528 ton och Holmen Paper i Hallstavik 6782 ton. Huvudorsak: ökad användning av olja.
- Elpriserna gick upp så mycket så det blev mer lönsamt för oss stänga av våra elpannor och använda olja i stället. Det ökar våra utsläpp. I dag är priserna lägre så vi använder ingen olja längre, säger Tage Sundblom sektionschef för energi, miljö- och returpapper vid Holmen i Hallstavik
Av Stora Ensos ökning kommer hälften från oljan. Normalt återanvänder bolaget en miljövänlig restprodukt, beckolja, från produktionen för att generera energi.
- Förra året blev det brist på beckolja så vi tvingades ta vanlig olja. Vi hade dessutom flera produktionsstopp och det går åt mycket energi för att starta anläggningen igen, säger produktionschef Tommy Möller.

Bolaget har dessutom infört en process som kräver kalk. Det ökar utsläppen ytterligare.
- Men vi jobbar kontinuerligt med de här frågorna och räknar med att minska utsläppen i år. Det viktigaste är att hålla en jämn produktion och låga värmebehov. Kraven på utsläppsrätter har synliggjort problematiken, säger Tommy Möller.
Holmen har planer på att skrota oljan och investera i en panna för biobränslen. Det kan komma att kosta upp till en miljard kronor.
- Styrelsen har givit oss i uppdrag på att utreda frågan. Vi måste förbereda oss för framtiden. Men vi har redan reducerat våra koldioxidutsläpp genom energibesparing och effektiviseringar av anläggningarna så vi har ett överskott på utsläppsrätter, säger Tage Sundblom.
Om industrin ökade sina utsläpp så gick länets energibolag motsatt väg. Minus 18 000 ton förra året. Vattenfall i Boländerna stod för nästan hela minskningen - 16 380 ton.

UNT: Ulla Jennische - vad har utsläppshandeln haft för effekt på företagens miljöarbete?
- En hel del har ändrat sin bränsleanvändning. Men man kan inte se någon jätteeffekt. Tilldelningen av utsläppsrätter har hittills varit generös. Vi har överskott på dem i dag så det kostar inte så mycket. Men det är inte otillåtet att öka sina utsläpp.
Det kan inte företagen räkna med de kommande fem åren. Sverige har begärt utsläppsrätter för 25,2 miljoner ton koldioxid per år. EU kommissionen vill dock minska tilldelningen till 22,5 miljoner ton, lika mycket som 2006.
- Just nu sitter regeringen och tittar på hur de ska fördelas, säger Ulla Jennische.

FAKTA
723 anläggningar omfattas av utsläppshandeln i Sverige. Deras totala utsläpp av koldioxid ökade från 19,4 till 19,9 miljoner ton mellan åren 2005-2006. Så här mycket släppte de Uppländska bolagen ut. Förändring inom parentes.

Energiverk
Enköpings värmeverk: 195 ton, (-316)
Fortum värme, Brista: 653 ton, (-228)
Fortum Värme, Arlanda: 56 ton, (-550)
Norrtälje Energi: 329 ton, (+ 235)
Ena Kraft: 149 ton, (+ 52)
Vattenfall Boländerna: 278 725 ton, (-16 371)
Sala Heby energi: 160 ton, (+83)
Tierps fjärrvärme: 289 ton, (-677)
Forsmarks Kraftgrupp: 1047 ton, (+ 439)

Industri
Haga Tegelbruk: 5078 ton, (+ 253)
Holmen paper, Hallstavik: 74 085 ton, (+ 6782)
Stora Enso Skutskär: 75 156 ton, (+ 29 527)
Erasteel, Söderfors: 2230 ton, (-117)
Karlit Karlholm: 5 ton, (oförändrat)

Källa: Naturvårdsverket


Så fungerar utsläppshandeln
EU:s utsläppshandel startade i januari 2005 och omfattar cirka 12 000 anläggningar inom industri- och energiproduktion i EU. För varje ton koldioxid ett företag släpper ut krävs en utsläppsrätt. Handeln omfattar i dag cirka 40 procent av EU-ländernas totala utsläpp.
Under perioden 2008-2012 får företagen 90 procent av utsläppsrätterna gratis. Resten måste de köpa, eller minska sina utsläpp i motsvarande grad. Priset på varje utsläppsrätt bestämmer marknaden.

Källa: Energimyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!