Ökade klagomål på snöröjningen

Klagomålen mot den kommunala snöröjningen har ökat under februari, trots frånvaron av nya snöväder. Samtidigt är fastighetsskötare i Uppsala oroliga för islagda tak, ett problem som lär bli än värre under mars.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2010-02-19 08:00
För andra vintern i rad för Upp­sala kommuns gatu- och trafikkontor statistik över antalet felanmälningar relaterat till snöröjningen. Enligt kommunens egna siffror minskade klagomålen under december med cirka 80 procent jämfört med året innan, trots att vintern tog ett järngrepp om Uppland veckorna före jul.
Mikael Eriksson, chef på gatu- och trafikkontoret, säger att samtalen till kommunens särskilda felanmälningsnummer låg på en "ganska jämn nivå" under januari, men att de sedan har ökat i antal under februari. Redan i mitten på februari var antalet rapporterade ärenden lika stort som för hela januari månad. Men Mikael Eriksson ser inte trenden som ett tecken på att snöröjningen gått i stå.
- Eftersom vi haft ett stabilt väderläge utan några nya ­snöoväder den senaste tiden tolkar jag det snarare som att folk börjar bli trötta på vintern och mer benägna att anmäla, säger han.

Totalt handlar det om flera hundra inkomna felanmälningar. När ärenden som inte rör kommunal mark har dragits av återstår över 250 rapporterade fall hittills i år.
- Men det finns ett stort mörkertal här. Vi för ingen statistik över samtal till enskilda medarbetare eller klagomål som inkommer på mejl. Vi är lite i startgroparna med detta, men tanken är att vi ska fortsätta att föra statistiken månad för månad under vintrarna, säger Mikael Eriksson.
Samtidigt har de privata fastighetsförvaltarna bråda tider. Snön och kylan har gjort att personalen på Riflex, som ansvarar för skötseln av tusentals fastigheter i Uppsala, redan har gjort slut på dubbelt så mycket grus och sand jämfört med tidigare vintrar.

- Och då har vi inte ens kommit in i mars månad, då dagsmejan kommer med snösmältning på dagarna och kalla nätter, säger vicevärden och fastighetsförvaltaren Lars-Erik Hedenskog
Största problemet just nu, säger han, är isbeläggningen i stuprännesystem och på hustak. Den ihållande kylan har gjort att isen växt till och spridit sig allt längre ner i rännorna, och när den ligger på varma hustak har fukten på många håll trängt igenom både tak och väggar.
- Vattnet måste ju ta vägen någonstans. Sedan handlar det ju förstås om alla istappar som kan falla ned och skada folk
Oron från många fastighet­sägare och bostadsrättsföreningar är stor, och Riflex har fått kal­la in extra personal för att hinna med snöröjningen.

- Men det har varit väldigt få olyckor som jag känner till. Min upplevelse är också att folk har ganska mycket tålamod och förståelse, säger Lars-Erik Hedenskog.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!