Ökade hyror drabbar lärartäthet

Hyreskostnaderna för Uppsalas kommunala gymnasieskolor har höjts explosionsartat de senaste åren. Nu stiger de ytterligare, vilket tvingar skolorna att skära ner på antalet lärare.

Uppsala2012-08-08 11:04

– Det här är förödande för kvaliteten, säger Lärarförbundets Anne-Marie Jansson Enkler.

Höstens skolstart närmar sig med stormsteg och bland kommunens lärare finns en stor oro. När eleverna återvänder till skolbänken kommer inte lika många lärare att finnas där och möta dem.

– Våra lokalkostnader har ökat oerhört och då får vi kompensera hyreshöjningarna med en sänkt lärartäthet, säger Kajsa Wejryd, affärsområdeschef för gymnasieskolan i Uppsala.

Från 2003 till 2012 har hyran räknat per elev ökat med närmare 60 procent för Uppsalas kommunala skolor. Jämfört med andra kommuner såsom Lund, Linköping och Stockholm samt riket i stort ligger Uppsalas lokalkostnader högst. Samtidigt har elevpengen och avtalsersättningen per elev legat på en mer jämn nivå vilket skapat ett stort gap mellan utgifter och intäkter.

– Det behövs mera pengar för att vi ska kunna finansiera en verksamhet som vi tycker ska hålla den kvalitet som också stat och kommun vill att vi ska hålla, säger Kajsa Wejryd.

Gymnasieskolan har tillförts mer pengar i den senaste budgeten, men enligt Kajsa Wejryd räcker inte det. Hur många lärare som nu kommer att försvinna som en sparåtgärd, eller vilka skolor som drabbas, kan hon inte svara på.

– Jag kan säga att ingen kommer att bli uppsagd på grund av övertalighet. En del går i pension nu och där kommer man inte att återbesätta alla tjänster, sedan har andra fått erbjudande att gå tidigare.

Uppsala kommun ligger redan under rikssnittet vad gäller antalet lärare per hundra elever visar statistik från Skolverket. I snitt har landets kommuner 8,5 lärare per 100 elever. I Uppsala är den siffran 7,6 på de kommunala skolorna. Lärarförbundet i Uppsala har redan riktat skarp kritik mot kommunens agerande i ett yttrande som lämnades in strax innan sommaren. Nu står man redo att fortsätta strida för tjänsterna.

– Det kan inte vara så att alla så kallade satsningar ska uppslukas av hyreshöjningar. Vi vill att avsatta resurser ska gå till verksamheten och inte till lokaler. Utgångspunkten för ökad kvalitet måste väl ändå vara verksamheten och inte lokalerna, säger Anne-Marie Jansson Enkler, ordförande i Lärarförbundet i Uppsala.

Enligt fastighetsägarnämnden är en stor bidragande orsak till hyreshöjningar och lokalkostnader att det skett stora renoveringar under de senaste tio åren. Bland annat har Celsiusskolan och Fyrisskolan byggts om. Anne-Marie Jansson Enkler säger att hon förstår att vissa lokaler har och kommer att behöva rustas, men att nedskärningar bland lärarna inte håller.

– Man behöver sätta sig ner och starta om på nytt, få en helhetsbild och leta efter andra lösningar. Politikerna säger att Uppsala ska bli Sveriges bästa skolkommun men hur ska det gå till med allt färre lärare?

Kommunalrådet Cecilia Hamenius (FP), som är ordförande i styrelsen för vård och bildning, tycker inte att det finns skäl till oro.

– Vi har många lärare på de linjer som är mer lärarintensiva såsom på yrkesprogrammen. Sedan kan man generellt alltid ha en diskussion om vi har för lågt snitt, men jag tror att man ska titta på varje enskilt program. Då får man en helt annan bild.

Men hur ska ni på lång sikt lösa det gap som skolorna just nu har mellan utgifter och intäkter?

– Vi har ett nytt hyressättningssystem. Det gamla systemet gav orimliga hyreskostnader, nu jämnas hyrorna ut mer och det nya systemet innebär också att vård och bildning ska betala tio procent av de investeringar som görs i lokalerna i framtiden. Det kommer att lösa en stor del av problemet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om