Ökad tillgänglighet ämne när landstinget mötte handikappade

Tillgänglighet och långsiktig rehabilitering för funktionshindrade var de stora frågorna när handikappföreningarnas samarbetsorgan i Uppsala träffade landstingspolitikerna på lördagen.

Uppsala2006-05-06 16:56
Enligt ett riksdagsbeslut ska det svenska samhället senast 2010 vara tillgängligt för alla, även för handikappade.
Men det är mycket tvekamt om tidsplanen håller.
- I så fall gör ni er skyldiga till ett lagbrott, hävdade en av besökarna som hade tagit sig till missionskyrkan i Uppsala för att diskutera handikappfrågor med landstingspolitikerna i Uppsala län.
Bristande tillgänglighet finns inte bara i det offentliga rummet. Även när det gäller kommunernas och landstingens egna fastigheter och verksamheter är tillgängligheten dålig.

Gamla fastigheter
Landstingsrådet Johan Edstav (mp) försökte förklara varför.
- Många av våra fastigheter, inte minst vid Akademiska sjukhuset byggdes på 60-talet. De byggdes för en annan tid och saknar ofta tillgänglighet. Alla nya fastigheter och fastigheter som restaureras kommer att göras tillgängliga även för funktionshindrade.
Johan Edstav kunde dock inte lova att landstingets alla fastigheter ska vara tillgängliga 2010.
- Det handlar också om pengar, det kostar väldigt mycket att anpassa fastigheterna.

Stimulanspaket

Erik Ullenhag, folkpartiet var enda riksdagsman som deltog i debatten. Han ansåg att det behövs ett statligt stimulanspaket för att ro riksdagsbeslutet i hamn.
- Det krävs en ny politik. Inom folkpartiet vill vi därför anslå två miljarder på fyra år för att skapa någon form av ROT-avdrag för att öka tillgängligheten, sa Erik Ullenhag.
En utökad diskrimineringslagstiftning stod också på dagordningen. Något som bland annat folkpartiet tror på, men inte landstingsmajoriteten.
Ett argument för att införa lagstiftning på området är att många funktionshindrade inte får den hjälp de är berättigade till. När så inte sker ska den enskilde kunna gå till domstol.
- Jag vet att borgarna vill ha en rättighetslagstiftning, men hur många i den här salen har råd att betala ett par hundra tusen för en advokat i domstol, undrade Johan Edstav.

Saknar verktyg
Han pekade istället på de nuvarande systemet med en handikappombudsman och en tillsynsmyndighet.
Problemet är bara att handikappombudsmannen inte har några verktyg för att bistå den enskilde, var ett av motargumenten.
Politikerna var över lag eniga om att det brister i den långsiktiga rehabiliteringen av funktionshindrade. Och de var lika eniga om orsaken: svårigheten att sy ihop ett väl fungerande samarbete mellan kommun och landsting.
- Samarbetet mellan kommunen och landstinget är en nyckelfråga. Det måste bli mycket bättre, fastslog kristdemokraten Anna Karin Klomp, moderaten Maria Pettersson och centerpartisten Inga Alm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om