– Just nu ser vi inga tecken på att siffrorna sticker i väg här i Uppsala. De senaste veckorna har antalet som testas positivt för covid-19 legat stabilt på i genomsnitt tio personer om dagen, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Region Uppsala.
De senaste dagarna har det rapporterats om att smittspridningen i Stockholm tagit fart igen, efter en nedåtgående kurva sedan sommaren. Än så länge handlar det om låga men "oroande" nivåer, enligt Region Stockholms sjukvårdsdirektör Björn Eriksson.
Men någon liknande utveckling syns alltså inte i Uppsala, åtminstone inte än. Johan Nöjd ser inte heller att en ökad smittspridning i Stockholm nödvändigtvis behöver innebära att samma situation väntar Uppsala inom kort, eller att regionen nu bör ställa om vården igen.
– Men eftersom Stockholm ligger så nära geografiskt är det naturligt att vi följer utvecklingen där. Ser vi en ökad smittspridning här tror jag att man kan växla upp vården då. Sedan sommaren har vi i genomsnitt legat på fem-sex inlagda på sjukhus för covid-19. För tillfället vårdas ingen på intensiven, säger Johan Nöjd.
Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör vid Region Uppsala, delar hans bild.
– Naturligtvis följer vi väldigt noga vad som händer i Stockholm, eftersom den utvecklingen kommer att påverka oss snabbt. Men jag är inte insatt i exakt vad som ligger bakom att de är så oroade nu. Vi ser att det är mindre utbrott som påverkar Uppsalas siffror, säger han.
Ett sådant exempel är de omkring 25 elever på läkarprogrammet i Uppsala som testades positivt för covid-19 i mitten av september, något som tydligt påverkade siffrorna den veckan. Gruppen 20-30 år har dominerat bland de med bekräftad smitta i länet, men läkarstudenterna är det enda egentliga kluster av smitta som hittills har kartlagts i den gruppen i höst.
Hur kommer det sig att ni inte hittar mer smitta bland äldre?
– Det kan jag bara spekulera i, men förhoppningsvis för att vi lyckas skydda de grupperna. Åtminstone när vi pratar om inom omvårdnaden är jag övertygad om att de är bättre skyddade nu än i våras, säger Mikael Köhler.
För att utöka provtagningen har Region Uppsala i veckan slutit ett avtal med Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), som ska hjälpa sjukvården att analysera de prover som tas.
– Vi måste öka provtagningen i länet och samtidigt se till att övriga vården fungerar som den ska, säger Mikael Köhler.