Ökad satsning mot klotter

Klottret ska försvinna från Uppsalas gator. Det ska ske genom ett ökat samarbete mellan kommunen, fastighetsägare och polisen. Det första steget blir att skadegörelsen tas bort inom 48 timmar efter upptäckten.

Foto: Linus Höök/Arkiv

Uppsala2008-02-24 22:02
Under flera år har Uppsala kommun haft en handlingsplan mot klotter. I höstas har tjänstemännen hämtat inspiration från hur man jobbar mot skadegörelse i bland annat Örebro. Nya rutiner ska införas i Uppsala och en noggrann samplanering är det första steget för att minska skadegörelsen. Det ska även finnas en gemensam jourtelefon som tar emot samtal om misstänkta klottrare.
- I stället för att var och en arbetar för sig ska vi sätta in våra insatser samtidigt, säger Carl-Johan Engström, planeringsdirektör vid Uppsala kommun.

När tagsen snabbt försvinner, tror Roger Käck vid Uppsalapolisen att intresset för graffiti minskar.
- Man klottrar för att synas, exponeras det inte försvinner poängen, säger han.
Den nya handlingsplanen mot klotter klubbades igenom av kommunstyrelsen 30 januari och börjar gälla i april. I den nya satsningen ska man informera i skolor och UNT:s tidningsbud ska kunna rapportera om de ser misstänkta klottrare. Målet är att fånga in nyckelpersoner som sedan ska leda till att skadegörelsen minskar i stort. Polisen har dock upplevt en lugn period av klotter under den senaste tiden, men man vill ändå minska skadegörelsen.
- Vi vill ha en renare och vackrare stad, säger Roger Käck vid Uppsalapolisen.

I det samarbetsavtal som fastighetsägarna nu tecknar med Uppsala kommun måste husägarna se till att allt klotter fotograferas. Direkt efter upptäckt ska bilderna skickas till polisen. De ska i sin tur gå tillbaka till tidigare anmälningar för att identifiera personerna bakom graffitin och binda denne till fler brott. På så sätt hoppas polisen, kommunen och fastighetsägare att Uppsala blir en stad helt utan klotter.
Fakta Det här räknas som klotter

Både tags och graffitimålningar räknas juridiskt som skadegörelse och kan ge upp till ett års fängelse. Så fort man orsakar ekonomisk skada för ägaren med hjälp av sprajfärg är det en brottslig handling. Målar man på historiska byggnader eller om klottret är omfattande räknas det som grov skadegörelse och straffet kan bli ännu längre.

Källa: Polisen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om