Fredrik Tedenlind är säkerhetschef på Akademiska sjukhuset.
– Vårt jobb på sjukhuset är att se till att vi har fungerande rutiner. Men det är en balansgång att ha ett säkert kontrollsystem kontra det faktum att vårdpersonalen måste kunna jobba med de här preparaten, säger Fredrik Tedenlind.
Hur vanligt är det med stölder på sjukhuset?
– Inte vanligt, men det händer då och då. Det är också olika i omfattning – ibland börjar det med ett svinn och man hittar en naturlig förklaring, men alla stölder vi misstänker polisanmälas.
Har det blivit fler stölder genom åren?
– Nej, det ligger ganska konstant skulle jag säga.
LÄS MER: En anhållen efter Ackis-stöld
Narkotikaklassade läkemedel finns i både tablett och vätskeform. Rutinerna runt läkemedlen är uppdelade flera steg. Bland annat är det en person som beställer läkemedlet och en annan som packar upp när det kommer – för att det inte ska vara samma person. Det är bara sjuksköterskor som har tillgång till läkemedelsförråd och varje gång exempelvis en tablett tas ut ska det journalföras. Sjukhuset har även infört dubbelsigneringar, alltså att ytterligare en sjuksköterska skriver under när en kollega har hämtat ut en tablett. Kontrollräkning av narkotikaklassade läkemedel ingår också i rutinerna, bland annat.
– Efter den senaste stölden har vi gått ut med information till personalen om ökad vaksamhet och påmint om att dubbelsignera. Vi har också infört extra kontrollräkningar vid av narkotikaklassade läkemedel för att minska risken för stöld.
Enligt polisen var det inte ett inbrott som låg bakom morfinstölden på Akademiska sjukhuset. Fredrik Tedenlind kan inte kommentera om huruvida den anhållne mannen har någon koppling till sjukhuset, utan hänvisar till polisutredningen.
– Men det är väldigt sällan det är inbrott när någon skäl narkotikapreparat, utan det är i regel något som skett internet på sjukhuset, säger Fredrik Tedenlind.