Ökad oro för kommersialiseringen av Facebook

Dina bilder, läsvanor, sexvanor och fritidsintressen kan bli handelsvaror. Oron för Facebook ökar nu bland privatpersoner men också bland företag som betraktar den snabbt växande communityn som en säkerhetsrisk.

Uppsalabon Magnus Widqvist är en av många användare som oroas över Facebook.

Uppsalabon Magnus Widqvist är en av många användare som oroas över Facebook.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2007-10-06 00:01
Magnus Widqvist i Uppsala har haft fotografi som en livslång hobby och för honom har det varit naturligt att lägga upp sina bilder på olika communities på internet för att visa sina vänner och för fotointresserade.
När de flesta av hans vänner blev aktiva på Facebook blev det naturligt för honom att lägga upp sina bilder även där. Facebooks fotoböcker är en av de centrala och mest attraktiva funktionerna på communityn. Men för några dagar sedan läste Magnus Widqvist igenom avtalet han hade accepterat med Facebook och tog genast bort sina bilder.
- Jag har pratat med två vänner som på stående fot bestämde sig för att också radera sina fotoalbum, berättar Magnus Widqvist.

Det han upptäckte i avtalet var att Facebook tog sig rätten att utnyttja privata bilder i bland annat marknadsföringen, utan ekonomisk ersättning till upphovsmannen.
- Jag vill ha kontroll över hur mina bilder sprids och i vilket syfte. Jag trodde att Facebook fotopolicy fungerade som de andra communities jag har varit med i och jag blev bekymrad när jag gick igenom avtalet, säger Magnus Widqvist.
- Jag tror inte att det är många som har läst avtalet, det är långt, på engelska och dessutom skrivet på juridiskt fikonspråk.
Facebook förbehåller sig rätten att använda allt material som läggs upp på communityn i marknadsföringssyfte, och kan dessutom sälja materialet till "andra företag". Det inkluderar information som användarna lagt upp om sig själva, till exempel familjeförhållanden, sexuell läggning, religion, bostadsadress, telefonnummer, e-postadress, fritidsintressen, arbetsuppgifter och vilka böcker de läser.
- Det är klart oroväckande. Även om Facebook sagt att de inte kommer att sälja informationen nu, så vet vi ingenting om hur det kommer att bli i framtiden, säger Magnus Widqvist.

Facebook har kommersialiserats snabbt och samarbetar nu med stora internetföretag som Amazon och Microsoft, som står bakom många av de tilläggsprogram, "applications", som gjort Facebook till en attraktiv community.
I Sverige finns fler än 100 000 användare och communityn växer med cirka 1 000 personer om dagen. Sverige drabbades av Facebookboomen i våras och svenskar ligger på sjundeplats över mest aktiva användare på internationellt. I hela världen finns 44 miljoner användare.
Även företag har nu börjat oroa sig över Facebook. I augusti rapporterade The Observer att hälften av företagen i en undersökning blockerat Facebook för de anställda eftersom de anställda använder Facebook på sin arbetstid.
Två tredjedelar av företagen som deltog i undersökningen uppgav att en särskild orosfaktor var att medarbetarna lade ut för mycket information om företaget och att det kunde skada företaget. Säkerhetsföretaget Sophos betraktar Facebook som en säkerhetsrisk för bolag. Svenska MTG är ett företag som förbjudit anställda att använda Facebook på jobbet.

I bloggosfären cirkulerar dessutom flera konspirationsteorier om Facebook. Medborgarrättsrörelser uttrycker också oro för att myndigheter utnyttjar Facebook för att övervaka människor. De första riskkapitalföretag som investerade i Facebook har kopplingar till In-Q-Tel, ett investmentbolag som huvudsakligen inriktar sig på att stödja it-företag som ägnar sig åt "datainsamling" och som skapades av CIA 1999. Några belägg för att Facebook ingår i en datainsamlingsoperation finns dock inte.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om