Ökad muskelstyrka med mix av antikroppar
En mix av antikroppar, immunglobuliner, kan förbättra muskelstyrkan och vitaliteten, höja den fysiska aktivitetsnivån och lindra svårbehandlad smärta för patienter med det så kallade postpoliosyndromet.
— Även om det inte rör sig om några dramatiska förbättringar är detta första gången som någon behandling överhuvud taget visat effekt mot postpoliosyndromet, säger dr Henrik Gonzalez, läkare vid Danderyds sjukhus i Stockholm och en av de ansvariga för studien.
Postpoliosyndromet kännetecknas av tilltagande muskelsvaghet och uttröttbarhet, inte sällan i kombination med smärtor. Det drabbar personer som tidigare i livet haft polio, ofta flera årtionden efter att de tillfrisknat från denna akuta virusorsakade förlamningssjukdom.
— 10 till 20 miljoner människor i världen har postpoliosyndromet. Enbart i Sverige beräknas uppemot 20 000 personer vara drabbade av det, säger Henrik Gonzalez.
Idén att behandla patienter med postpoliosyndromet med en mix av antikroppar, gammaglobulin, väcktes av upptäckten för några år sedan att patienter med postpoliosyndromet ofta har förhöjda halter av flera inflammationsämnen i ryggvätskan.
— I en mindre studie kunde vi visa att halterna av dessa så kallade cytokiner sjönk kraftigt efter behandling med gammaglobulin. Opublicerade reultat visar att för vissa patienter håller denna inflammationsdämpning mer än ett år på en enda behandling, säger Henrik Gonzalez.
Den nya, utvidgade prövningen omfattar 142 patienter med postpoliosyndromet vid Danderyds sjukhus och Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm, Akademiska sjukhuset, i Uppsala och Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.
Med slumpens hjälp fördelades de på två grupper. I den ena fick patienterna i två omgångar med tre månaders mellanrum infusioner av gammaglobulin. I den andra fick de i stället overksam koksaltlösning, så kallad placebobehandling.
Innan behandlingen påbörjades och efter den andra behandlingsomgången testades patienternas muskelstyrka. De fick också i olika frågeformulär skatta sin egen fysiska aktivitet, ork och trötthet, och i vilken mån de besvärades av smärtor.
I utgångsläget var muskelstyrkan likvärdig i de båda grupperna, men efter avslutad behandling hade patienterna som fått gammaglobulin i medeltal drygt åtta procent bättre muskelstyrka i en utvald studiemuskel.
— Även om studien inte kan betraktas som konklusiv och det behövs mer forskning är det är slående att gruppen som fick gammaglobulin på alla punkter vi mätte tenderade att ha bättre eller i vart fall aldrig sämre värden än gruppen som fick placebo, säger Henrik Gonzalez.
Det fanns dock stora individuella skillnader mellan hur patienterna reagerade på behandlingen.
— För en del som fick gammaglobulin var förbättringarna dramatiska. För andra sågs inga förbättingar alls, säger Henrik Gonzalez.
Redan nu anser han att det finns skäl att ge fler patienter med postpoliosyndrom behandling med gammaglobulin, som en del i behandlings- och rehabiliteringsarsenalen.
— Vilka patienter som har effekt går inte att i förväg förutsäga, men det gäller för alla läkemedel. Forskningen går vidare för att försöka mer precist kunna hitta patienter som kommer att ha störst nytta av behandlingen. Men i likhet med när det gäller andra läkemedel är det inte helt säkert att vi någonsin får svar på denna fråga, säger Henrik Gonzalez.
Den svenska studien har nyligen publicerats i nätupplagan av facktidskriften Lancet Neurology.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!