Ökad import av norska sopor för att värma Uppsala

Vattenfall i Uppsala ökar importen av sopor från Norge. Bolaget har fått tillstånd att ta emot 75 000 ton i år, trots överskott i Sverige. Norrmännen betalar bra för att bli kvitt sitt avfall. På sikt kan det leda till ökade priser här.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2006-05-03 00:00
Förra året brände Vattenfall 16 500 ton avfall från Norge. I år har Vattenfall fått tillstånd att importera 75 000 ton från de norska bolagen Avfallshandel AS och Geminor AS. Enligt platschef Stefan Persson har Vattenfall hittills skrivit avtal om leverns av 42 000 ton.
— Det är drygt tio procent av den totala mängd vi förbränner årligen, säger han.

Ökat bränslebehov
Samtidigt söker bolaget tillstånd hos Miljödomstolen om att få öka avfallsförbränningen med 100 000 ton bland annat för att producera mer el och fjärrkyla.
— Det ökar vårt behov av avfallsbränsle. Avfall är vårt basbränsle och mycket viktigt för att kunna hålla konkurrenskraftiga priser på exempelvis fjärrvärme. Vi arbetar hela tiden för att säkra tillgången, säger Stefan Persson.
UNT: Enligt Svenska Renhållningsverksföreningen finns i dag ett överskott på avfall i landet. Trots det ökar ni importen?
— När vi skev vårt första avtal om att importera norskt avfallsbränsle för ett par år sedan så fanns inga svenska alternativ. Det var brist. Men vi ser ett fortsatt behov av import för att säkra våra behov.
UNT: Hur mycket mer kommer ni att importera?
— Det beror på hur avfallsmarknaden utvecklas.
UNT: Kan det bli från fler länder?
— Det utesluter vi inte.
Enligt Svenska Renhållningsverksföreningen är kostnaderna för att bränna avfall i Norge och flera EU-länder betydligt högre än i Sverige. De betalar dubbelt så mycket som svenska kommuner för att bli kvitt avfallet. Det betyder att Svenska förbränningsanläggningar tjänar bra på importen från utlandet. Hur mycket det rör sig om för Vattenfall vill inte Stefan Persson uppge av affärsmässiga skäl.

En fingervisning
Det Uppsala kommun betalar ger dock en fingervisning. Baspriset ligger i dag på 194 kronor per ton. En fördubbling ger cirka 400 kronor per ton eller mer. Enligt Uppsala kommunens va-chef Tommy Högström pågår förhandlingar om nya priser.
—  Vattenfall har sagt att de vill fördubbla baspriset bland annat för att kostnaderna för den nybyggda avfallsanläggningen ökat, säger han.
Om importen också pressar de svenska avfallspriserna uppåt vill inte Stefan Persson ge ett direkt svar på.
— Priset kan gå både gå upp och ned beroende på hur marknaden utvecklas. Även skatter och avgifter har betydelse för hur kostnaden utvecklas, uppger han.
UNT: Var tror du Uppsalaborna tycker om att ni i allt högre grad bränner sopor från utlandet i stan?
— Vi förbränner i huvudsak svenskt avfall. Så länge som vi använder avfallsbränslet för att producera nyttiga saker som fjärrvärme hoppas jag att de anser att det är rimligt och bra. Våra anläggningar har hög effektivitet och bra miljöprestanda, säger han.

FAKTA


Förbud mot att deponera hushållsavfall på soptipp har gjort att allt fler EU-länder exporterar det, bland annat till Sverige.
1996 tog Sverige emot 115 000 ton. Fyra år senare var importen uppe i 364 000 ton. År 2004 tog vi emot 709 000 ton.
Källa: Naturvårdsverket
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!