Ökad export av virke
Sedan Ryssland införde virkestullar har Sverige de lägsta virkespriserna i Östersjöregionen. Det har vänt exporten från öst till väst på ett år. I Hargshamn har skeppningen av virke ökat från noll till 20 000 ton. Både Mellanskog och Skogssällskapet utnyttjar möjligheten att tjäna en extra hacka.
Foto: Maria Wiberg
För Skogssällskapet, som förvaltar 81 000 hektar skog åt olika skogsägare i Uppsala och Västmanlands län, har det aldrig varit så lönsamt som nu att sälja svenskt virke till Finland och Baltikum.
- Vi har fördubblat vår export av massaved och sågtimmer under det här året. Både vi och skogsägarna får ut betydligt mer än om vi säljer här hemma, säger Sverker Johansson, kommunikationschef vid Skogssällskapet.
Hur stora prisskillnaderna är och vilka mängder det handlar om vill han inte uppge av konkurrensskäl.
- Varje affär är dessutom unik, säger han.
Skogsägarföreningen Mellanskog har börjat exportera grantimmer till Finland, men vill heller inte uppge pris och kvantiteter.
- För vår del rör det sig om enskilda affärer av överskottsvirke och är ett sätt att hålla upp våra flöden. Så det handlar inte i första hand om pris, även om vi tjänar på affären, säger virkeschef Bengt Algotsson.
En del av exporten sker dock från Hargshamn i Norduppland. Enligt hamnchef Håkan Nilsson har utskeppningen av sågtimmer ökat från noll till 20 000 ton i år.
- Det är inte så mycket men en ordentlig rivstart för att just ha kommit i gång. Och det kan bli mer om utvecklingen fortsätter. Tidigare har man ju mest importerat från öst, säger han.
För Mellanskog är utvecklingen på den svenska marknaden avgörande för om mer virke ska exporteras. Sverker Johansson tror dock att handeln kommer att växa.
- Totalt förvaltar vi 500 000 hektar skog. Allt fler av våra skogsägare har allt mindre tid att själva sköta den själv och många känner ännu inte till den här möjligheten så vi räknar med ökad export, säger han.
Att de svenska virkespriserna är så låga beror enligt Sverker Johansson på att en stor del av skogen ägs av skogsbolag och skogsägarföreningar som har egen industri där virket används. Det håller priserna nere. Dessutom bryr sig de flest skogsägare inte om att ta in anbud från flera olika skogsköpare när de ska avverka. Enligt Skogsbarometern säljer två tredjedelar virket till sin "traditionella" köpare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!