Ökad efterfrågan på IT-utbildningar
Efterfrågan på IT-utbildning ökar vid Uppsala universitetet och professor Joachim Parrow tror inte att utflyttningen av jobb och forskning kommer att ha så stor betydelse.
Nu har dock ett trendbrott skett. Till hösten har exempelvis civilingenjörsprogrammet i informationsteknik ökat intagningen från 50 till 75 elever. Magisterprogrammet i datateknik har ökat elevantalet med 25 procent.
Vissa utbildningar i Stockholm och Linköping har det lite kärvare. Men Joachim Parrow, professor i datorteknik, tolkar utvecklingen som en spirande optimism.
—Många har nog insett att IT är ett viktigt område med viktiga arbetsuppgifter som inte försvinner för att sektorn drabbades av en börsbubbla för några år sedan, säger han.
Inte bara Ericsson
Utflyttning av jobb och forskning till låglöneländer som större svenska IT- och telekomföretag planerar tror han inte kommer att ha så stor betydelse.
-IT är inte bara Ericsson. Det finns massor med IT-jobb inom tillverkningsindustrin och inom hela den offentliga sektorn.
Utbildningen gångbar i hela EU
Den omstrukturering av utbildningssystemet som ska ske inom hela EU, Bolognareformen, kommer dessutom att gynna IT-sektorn. Reformen innebär att ländernas utbildningar och betygssystem harmoniseras så att de blir gångbara över hela EU.
-Då blir vi spelare på en internationell marknad. Det ökar rörligheten för studenterna. Vi kan satsa mer och utveckla det vi är bra på och dra åt oss kompetens och studenter från andra länder, säger Joachim Parrow.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!