En ny undersökning av Studentbostadsföretagen visar en förbättring bland studentbostadsaktörer som kan erbjuda bostäder i Uppsala.
– Det ljusnar helt klart för studenter och det finns flera orsaker till den ökade tillgången. Dels finns det fler studentbostäder ute på marknaden till följd av en hög nyproduktion de senaste åren. Och dels beror tillgängligheten på att branschen har blivit bättre på att göra kontroller av att man faktiskt är en aktiv student, berättar Stina Olén, vd för Studentbostadsföretagen.
Uppsala sticker dessutom ut som studieort, med över 30 bostadsaktörer att söka sig till.
– Det är fler jämfört med andra studentstäder i Sverige, menar Stina Olén.
Totalt finns 13 000 studentbostäder att tillgå i Uppsala. Uppsalahem, som är den största studentbostadsaktören i Uppsala med över 4 000 bostäder, menar att renoveringen av 300 korridorrum kommer olägligt vid höstterminen 2024.
– På lång sikt ser vi en positiv trend med minskat söktryck och en kortare period av akuta bostadslägen, men på grund av renoveringarna kan det vara lite kärvt just vid terminsstarten, menar Jenny Wikström, fastighetschef Uppsalahem Studentstaden i Uppsala.
En bit in på terminen lättas boendesituationen upp, bland annat genom de kontinuerliga studiekontrollerna.
– Det är lite av en djungel att söka studentbostad som nytillkommen student i Uppsala. Oftast frigörs fler bostäder löpande under terminens gång, men hade vi inte renoverat så tror jag att vi hade sett en större tillgång på bostäder redan nu, säger Jenny Wikström.
För de nyantagna studenterna som lockas till Uppsala är förutsättningarna alltså bättre än på länge. Stina Olén från Studentbostadsföretagen har flera tips till de bostadssökande.
– Det viktiga är att söka hos flera olika aktörer och att inte vara kräsen till en början. Man får tänka att man gör lite av en bostadskarriär, säger Stina Olén och fortsätter:
– Kanske får man börja med att bo i korridor även om det inte var det man tänkt sig.
Just studentkorridor är fortsatt populärt i Uppsala, men det är egna lägenheter av större sort som lockar allra mest.
– Det ställer nya krav på bostadsmarknaden och ökar behovet av politiska reformer för att underlätta ny- och ombyggnation av studentbostäder, säger Stina Olén.