Ökad cancerrisk om operation får vänta
Pojkar som föds med bara en testikel i pungen löper mer än femfaldigad risk att i vuxen ålder insjukna i testikelcancer om man väntar med att operera dem för denna missbildning till att de blivit tonåringar.
- Det går en skarp riskgräns vid trettonårsåldern. Det är första gången som en tydlig åldersgräns påvisats där risken för cancer ökar kraftigt om operationen ännu inte gjorts, säger docent Olof Akre vid Enheten för klinisk epidemiologi, Karolinska Institutet i Stockholm.
Att pojkar som fötts med bara en testikel i pungen oftare än andra pojkar insjuknar i testikelcancer senare i livet är känt sedan länge. Men ingen större studie har tidigare kartlagt hur en operation för att korrigera felet påverkar cancerrisken.
Den nya studien omfattar de nära 17 000 män i Sverige som någon gång mellan 1964 och 1999 opererades för icke nedstigen testikel. Under den tid forskarna med hjälp av Cancerregistret följt männen insjuknade 56 av dem i testikelcancer.
Bland dem som opererats före 13 års ålder var antalet fall av testikelcancer drygt dubbelt så högt jämfört med hos lika många män i den allmänna befolkningen i samma åldrar. Bland dem som opererats vid 13 års ålder eller senare var risken nästan fem och en halv gånger så stor.
- Det verkar alltså vara viktigt att korrigera missbildningen före puberteten, vilket numera också görs i de allra flesta fallen. Enligt nuvarande rekommendationer bör ingreppet göras före ett års ålder. Men fortfarande finns en minoritet som opereras först i puberteten, säger Olof Akre.
Varför pojkar som föds ena testikeln utanför pungen löper ökad risk att i vuxen ålder insjukna i testikelcancer är inte säkert känt.
- Att risken stiger markant om operationen dröjer till puberteten indikerar att puberteten är en avgörande tidsperiod i utvecklingen av testikelcancer. Tidigare har man trott att det kanske är avgjort redan vid födelsen vem som kommer att drabbas, så resultaten av den här studien påverkar synen på hur testikelcancer uppkommer, säger Olof Akre.
FAKTA
Så kallad icke nedstigen testikel är en av de allra vanligaste missbildningarna. Minst fem procent av alla pojkar föds med bara en testikel i pungen.
Vid ett års ålder har för cirka en procent av alla pojkar den ena testikeln ännu inte hittat sin riktiga plats i pungen. Vanligtvis ligger den kvar i ljumsken.
När missbildningen inte läkt ut av sig själv är operation rutin. Vid operationen rättas felet till genom att man flyttar ned testikeln och fäster den mot insidan av pungen.
Testikelcancer är den vanligaste cancerformen i åldern 25 till 40 år. Ärligen insjuknar cirka 250 män i Sverige i testikelcancer. Förr hade sjukdomen mycket dålig prognos, men numera botas mer än 95 procent av patienterna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!