Ökad arbetslöshet bland forskarutbildade
Regeringen vill ha fler forskarutbildade. Samtidigt kommer larmrapporter att allt fler doktorander går arbetslösa efter examen. Nu är läget så oroande att Högskoleverket ska utreda saken.
Förmodligen är läget ännu värre, eftersom många färdiga doktorer hankar sig fram på tillfälliga anslag eller knäcker extra som lärare i väntan på att någon tjänst ska bli ledig.
Har inte råd anställa
Det finns framför allt ett stort överskott på "gröna" biologer. Den allra högsta arbetslösheten har kvinnliga doktorer i biologi med miljöinriktning med hela 17 procent.
-Kommunerna har inte råd att anställa de nya doktorerna och det är kärvt på universiteten också, säger Anders Grundström, Saco-ordförande på Uppsala universitet.
Det borde finnas behov av fler forskarutbildade eftersom en stor del av högskolans lärare och forskare är 40-talister som kommer att gå i pension under de närmaste tio åren, men än så länge har det inte märkts. Det är fortfarande väldigt ont om jobb inom högskolan, och i näringslivet är efterfrågan dålig.
Borde anställa nu
-Egentligen borde universiteten anställa nya doktorer redan nu så att de hinner meritera sig för de högre tjänsterna innan den stora pensionsvågen sätter in, men det har man inte råd med, säger Anders Grundström.
Högskoleverkets utredning ska ta reda på hur många forskarutbildade som är arbetslösa, om det är någon skillnad mellan olika ämnen och högskolor och hur många som får jobb inom högskolan respektive ute i näringslivet. Den väntas bli klar om tre månader.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!