Ojämn åldersfördelning inom Uppsalapolisen
Sveriges poliser blir allt äldre. Men i Uppsala är problemet inte akut. Däremot är fördelningen inom kåren ojämn. Bland trafikpoliser är åldern hög. För ordningspoliser är problemet det omvända - för ungt och brist på rutin.
Han är ordförande i Polisförbundet i Uppsala län och bekräftar att åldersfördelningen är mycket ojämn. Endast ett fåtal unga arbetar till exempel inom trafikpolisen, medan medelåldern är lägre inom ordningspolisen.
— De flesta av ordningspoliserna har mindre än fem års erfarenhet. Många gånger märks det att rutinen brister. Där äldre rutinerade poliser kan prata sig ur en situation, kanske de unga måste ta till våld.
Gunnar Elrud tycker att det bästa vore att få en bättre balans mellan de båda grupperna och på så vis blanda rutin med ungdom och fysisk styrka.
Slitsamt arbete
Ove Collin har arbetat som trafikpolis i Uppsala i 15 år och de flesta av hans kolleger är över 50 år. Själv är han 57 och börjar känna att arbetet tar mer och mer på krafterna.
— Man blir ju tröttare och tröttare rent fysiskt. Jobba skift sliter på kroppen. Att arbeta till tre på morgonen är tufft, säger han.
Under 90-talet sena år upplevde polismyndigheten i Uppsala något av en kris. De hade svårt att rekrytera ny personal, samtidigt som många slutade eller sjukskrev sig. Men trenden har vänt och situationen i dag ser bättre ut än på många år, enligt Gunnar Elrud.
— Polisutbildningen har kommit i gång igen. Men det märks fortfarande ett tomrum efter de år som polisutbildningen låg nere. Och vi behöver rekrytera fler poliser innan vi är fulltaliga, säger han.
Uppsalas poliskår näst yngst
Medelåldern inom polismyndigheten i Uppsala är 45 år, och drygt en femtedel har mindre än tio år kvar till pensionen. Ändå ser det bättre ut i Uppsala jämfört med andra orter i landet. Stockholm har lägst medelålder på sin poliskår, därefter kommer Gotland och Uppsala.
En anledning till Uppsalas placering är närheten till Stockholm.
— Många poliser söker sig till storstadsområden som Stockholm och då blir det ett visst spill till Uppsala, säger Magnus Jansson på Rikspolisstyrelsens personalbyrå.
Gunnar Elrud håller med om att Uppsala har lättare att rekrytera nyutexaminerade poliser jämfört med andra orter. Han tror att det beror på att många poliser vill arbeta på platser där det händer mycket.
— Samtidigt har vi en ekonomi som ligger på plussidan. Och vi är bra på att ordna utbildningar och få nya poliser att komma in snabbt, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!