Ojämlik väntan på transplantation

Väntetiden för att få en ny njure skiljde med ett helt år mellan den snabbaste och den långsammaste transplantationsenheten i Sverige 2013.

Uppsala2015-01-25 06:49

Njurförbundet vill att en nationell väntelista för donationer inrättas så att transplantationsvården blir mera jämlik.

Njurtransplantationer utförs vid fyra olika sjukhus i Sverige, Akademiska i Uppsala, Karolinska i Stockholm, Sahlgrenska i Göteborg och Skånes universitetssjukhus i Malmö. Sjukhusen är i olika sjukvårdsregioner och de har separata väntelistor för patienter som behöver få en njurtransplantation.

– Men det är inte så enkelt som att man kan slå ihop väntelistorna och tro att väntetiderna därför ska jämnas ut. Med en mätningsperiod av bara ett år drabbas mätningen av det som brukar kallas ”de små talens magi”, säger Lars Bäckman, överläkare och verksamhetsansvarig vid transplantationsenheten på Akademiska sjukhuset.

Akademiska hade under 2013 den kortaste väntetiden för njurtransplantationer. Men Lars Bäckman framhåller att för att få en rättvis bild av väntetider måste mätperioden vara längre än ett år:

– Det är olika väntelistor inte bara för de fyra olika enheterna. Det är också skilda väntelistor beroende på vilken blodgrupp patienten tillhör, och en ytterligare fördelning görs beroende på immunologiska faktorer.

Håkan Hedman vidhåller att en nationell väntelista skulle göra vården mera jämlik.

– Det är inte bara väntelistorna som påverkar hur snabbt en patient kan få en transplantation. Villigheten att donera organ skiljer sig också mellan regionerna. Sahlgrenska ingår i en region där man varit mindre benägen att donera organ än till exempel Stockholm. Om hela landet inte bara har en gemensam väntelista utan också en gemensam donationslista skulle det vara till nytta för många patienter samtidigt som bara en mindre andel skulle förlora marginellt i tid, säger Håkan Hedman.

För Lars Bäckman är Njurförbundets önskan om nationella listor delvis ett slag i luften:

– Vi verksamhetschefer från samtliga transplantationsenheter har ett möte inbokat nästa vecka, och där kommer bland annat väntelistor att diskuteras.

Viktigare än en nationell väntelista för att åstadkomma en jämlik vård tycker Lars Bäckman är att enheterna tillämpar lika regler för när en patients väntetid börjar räknas:

– Vid Akademiska räknar vi väntetiden från det att patienten börjat i dialys. Vid andra enheter räknas tiden först från att ett beslut om transplantation tagits. Det är många parametrar inblandade, och de kommer att finnas kvar även om väntelistan är nationell. Flera donatorer däremot är mycket önskvärt, säger Lars Bäckman.

Under 2014 utfördes 440 njurtransplantationer i Sverige, 19 fler än året innan.

Av dessa 421 transplantationer utfördes 119 vid Akademiska (59,5 per miljoner invånare i regionen). Lägst antal transplantationer per milj/inv utfördes vid Karolinska (35,9). Samtidigt hade Karolinska den kortaste kön, 124 personer på väntelista, att jämföra med 203 på väntelistan i Göteborg.

Totalt stod 626 personer på väntelista för njurtransplantation i slutet av 2013.

Antalet organdonationer ökade 2014 till 166, att jämföra med 151 år 2013.

Källa: Svensk transplantationsförening/Njurförbundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!