Ohälsotalen fortsätter nedåt
Ohälsotalen fortsätter att sjunka. Uppsala län är på god väg att nå målet 2008 men variationerna inom länet är stora. Nordupplänningar är dubbelt så mycket sjuka som Knivstaborna.
Det trendbrott som skett efter den stora ökningen i slutet av 1990-talet beror framför allt på att antalet nya sjukfall har minskat.
— Vi ska vara självkritiska och erkänna att vi helt enkelt inte hann med då sjuktalen formligen exploderade, säger Curt Malmborg, generaldirektör för Försäkringskassan.
— De senaste åren har det skett en fokusering på sjukskrivningar. Vi har också utbildat egna läkare och börjat att tillämpa försäkringen tydligare, säger han.
I klartext betyder det att sjukskrivningar av läkare inte ifrågasattes av Försäkringskassan tidigare. Nu prövas varje ärende av handläggare utifrån två kriterier: Finns sjukdom eller skada? Och innebär den i så fall nedsatt arbetsförmåga?
Stora variationer
Ohälsotalet varierar kraftigt i landet, från Stockholms län (34,5 dagar) till Norrbotten (50,2). Uppsala län är det femte friskaste med 37,4 dagar. Här har målet för 2008 satts till 34,6, något man tror sig kunna uppnå.
Variationerna inom länet är fortfarande mycket stora. Kommunerna i norr, Tierp och Älvkarleby, har mer än dubbelt så hög ohälsa som Knivsta, och ligger dessutom klart över snittet för Norrbotten och Jämtland.
Någon heltäckande förklaring till detta har inte hittats. Några faktorer som tros påverka är att arbetsmarknaden i norra Uppland är väldigt smal, att många framför allt kvinnor, arbetar i den offentliga sektorn och har svårt att hitta alternativa arbetsuppgifter om de skulle bli långvarigt sjuka.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!