Ohälsan ökar bland studenter
Studenters psykiska hälsa har försämrats kraftigt sedan 80-talet. Dagens studenter är tröttare, har mer sömnbesvär och känner större oro och ängslan. Det visar en undersökning som Arbetslivsinstitutet gjort.
Studenter 001/002. Studenters psykiska hälsa blir allt sämre.
Foto: Pelle Johansson
1986 svarade knappt 30 procent av de tillfrågade studenterna att de ofta kände trötthet. År 2001 är siffran över 50 procent.
Andelen studenter som har sömnbesvär och problem med oro eller ängslan har ökat med 15 procent under tidsperioden.
Förändrat samhällsklimat
Varför studenterna mår sämre i dag än på 80-talet kan Lennart Hallsten, forskare på Arbetslivsinstitutet, inte svara på. En bidragande orsak kan vara oro över den hårda arbetsmarknaden där det inte är självklart att man får jobb efter sin utbildning, men troligtvis beror problemen på en förändring av hela samhällsklimatet.
— Det har hänt något i samhället, det har blivit mer individualiserat och större prestationskrav ställs på den enskilde individen, säger Lennart Hallsten.
Claes-Göran Swahn, chef för Studenthälsan i Uppsala, är bekymrad, men inte särskilt förvånad över resultaten som presenteras i Arbetlivsinstitutets rapport. Till Studenthälsan söker sig allt fler studenter som mår psykiskt dåligt. Prestationsångest och stress är vanliga åkommor och Claes-Göran Swahn tror att problemen ökar i takt med att allt fler läser på universitet eller högskola.
- I dag kommer det en del ungdomar till universiteten som kanske inte har de bästa förutsättningarna för att läsa vidare. Studiebegåvningen och studiemotivationen kan genomsnittligt ha sjunkit något hos studenterna och universiteten har inte tilldelats ekonomiska resurser för att hjälpa upp detta, säger Claes-Göran Swahn.
Bostadsbristen
Erik Hjort, vice ordförande för Uppsala Studentkår menar att bostadsbrist och problem med att få ekonomin att gå ihop gör att många studenter mår dåligt.
— Studenter lever i en utsatt situation och hamnar ofta utanför samhällets trygghetssystem. Det sätter en hård psykisk press på studenterna, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!