Ögonmedicin kan hjälpa mot yrsel

Injektioner genom trumhinnan av prostataglandinämnet latanprost kan både minska ostadigheten och förbättre hörseln för patienter med den svåra yrselsjukdomen Menière. Försöken hittills är lovande.

Uppsala2005-10-23 00:00
Det visar en första prövning på patienter av detta helt nya sätt att behandla den "okända", men ganska vanliga sjukdomen. Cirka 35 000 svenskar beräknas ha Menières sjukdom.
— Även om man måste understryka att det rör sig om en liten, första prövning är resultaten mycket uppmuntrande. Att också patienternas hörsel förbättrades av behandlingen är i det närmaste sensationellt, säger professor Helge Rask-Andersen vid Akademiska sjukhusets otokirurgiska klinik.
Prövningen omfattar nio kvinnor och män, vilka under många år haft yrsel och ostadighetskänslor kombinerat med tinnitus och nedsatt hörsel på ena örat — alla typiska besvär vid Menières sjukdom.
I prövningen fördelades de med slumpens hjälp till två behandlingsomgångar, ena gången med latanoprost, andra gången med overksam koksaltlösning, placebo.

Genom trumhinnan
Behandlingarna gavs som injektioner genom trumhinnan tre dagar i följd. Både före och under ett par veckor efter varje behandlingsomgång skattade patienterna dagligen sina besvär i en särskild "yrseldagbok". De genomgick också upprepade hörsel- och tinnitustester.
Under denna tid visste varken patienterna själva eller personalen som skötte behandlingen och testerna när sprutorna innehållit latanoprost och när de innehållit koksaltlösning.

Klara skillnader
Detta avslöjades först efter det att alla resultat samlats in. Då stod det klart att det fanns klara skillnader mellan hur patienterna reagerat på behandlingen med latanoprost respektive placebo.
För de flesta patienterna sjönk yrseln och ostadigheten påtagligt under veckorna efter att de fått latanoprost injicerat, i genomsnitt med 30 procent. Efter behandlingen med latanoprost förbättrades också deras hörsel på örat med hörselnedsättning, i ett par fall kraftigt.
Några motsvarande förändringar inträffade inte under veckorna efter det att patienterna fått koksalt injicerat.
— Detta ger ett starkt stöd för att minskningen av yrseln och förbättringen av hörseln efter behandlingen med latanoprost inte berodde på något slags "sockerpillereffekt", säger Helge Rask-Andersen.
Också tinnitusljuden sjönk efter behandlingen med latanoprost, men slumpen kan ha legat bakom den förbättringen.

Minskar vätska i örat
Varför kan ett läkemedel som utvecklats för att behandla ögonsjukdomen glaukom ha effekt också vid Menières sjukdom?
— Sannolikt beror det på att latanoprost hjälper till att minska vätskemängden i främre delen av ögat respektive innerörat, och därmed också sänker det förhöjda tryck som ger upphov till symtomen vid de båda sjukdomarna. Men mycket forskning återstår för att närmare utreda mekanismerna bakom detta, säger Helge Rask-Andersen.
Under sina 30 år som öronläkare har Helge Rask-Andersen intresserat sig för och forskat kring Menières sjukdom. Han tvekar inte att beteckna försöken med latanoprost som den mest lovande av alla behandlingsprinciper som hittills prövats mot sjukdomen. Samtidigt understryker han att utvecklingen mot ett nytt, effektivt läkemedel precis börjat.
— Innan denna behandling kan bli aktuell för någon större grupp patienter måste vi veta betydligt mer om till exempel vilka doser och vilka behandlingstider som ger de bästa resultaten, säger han.
Resultaten av pilotstudien kring behandling av Menières sjukdom med latanoprost är publicerad i det senaste numret av facktidskriften Otolaryngol Head Neck Surgery.

FAKTA


Menièries sjukdom
Cirka 35 000 svenskar beräknas ha Menières sjukdom, som kännetecknas av yrselattacker och ostadighetskänslor, nedsatt hörsel och tinnitus på (oftast) "bara" på ena örat.
De flesta insjuknar i medelåldern. Kvinnor och män insjuknar lika ofta i Menière.
Balansorganet och hörselorganet är belägna i innerörat. Om vätskebalansen i innerörat är störd, som den anses vara vid Menières sjukdom, påverkar detta därför både balansen och hörseln.
Sjukdomen har fått sitt namn efter den franske läkaren Prosper Menière, som var först att beskriva den 1861.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!