Gärningspersoner ber brottsoffer om ursäkt vid medling

Medling används i Uppsala för att stoppa ungas brottskarriärer på ett tidigt stadium. Under 2023 genomfördes mer än dubbelt så många medlingar som året innan.

"Ingen av de jag mött under medling efter ett snatteri har gripits här i butiken på nytt", berättar Jonas Ahlén, butikschef vid Ica i S:t Per Gallerian i Uppsala.

"Ingen av de jag mött under medling efter ett snatteri har gripits här i butiken på nytt", berättar Jonas Ahlén, butikschef vid Ica i S:t Per Gallerian i Uppsala.

Foto: Staffan Wolters

Uppsala2024-01-26 16:30

Säg att du grips efter att ha snattat i en butik. Det ska nog mycket till innan du går med på att träffa butikschefen för att be om ursäkt.

Men då och då blir Jonas Ahlén, butikschef för Ica i S:t Per Gallerian, kallad till ett möte där en ung snattare ställer upp på att träffa honom öga mot öga. Det handlar då om medling i regi av Ungdomsjouren vid socialtjänsten.

undefined
Under medlingen förklarar Ica-handlaren Jonas Ahlén för dem som snattat att brotten kan medföra att man inte har råd med sommarvikarier.

– Jag är med på medlingsmötena för att jag vill att de som stulit i min butik ska stå för vad de gjort. Samtidigt passar jag på att säga åt de ungdomar som medverkar att vi alla kan göra fel, berättar Jonas Ahlén.

– Ofta ber de om ursäkt och eftersom jag vill ge dem en ny chans får de veta att de är välkomna tillbaka. Jag förklarar även hur stölderna drabbar mig, till exempel att jag hade kunnat anställa sommarjobbare i deras egen ålder för de pengar jag förlorar på snatterierna.

undefined
Ungdomar som åker fast för snatteri i Uppsala erbjuds medling där de får träffa någon från den drabbade butiken.

Har någon som deltagit i medlingen gripits för snatteri hos er på nytt?

– Nej. Jag tror att processen med samtal hos polisen och socialtjänsten, och där medlingen blir ett avslut, är så jobbig att få vill gå igenom det en gång till, säger Jonas Ahlén.

Ett par trappor upp i ett hus på Kungsgatan i Uppsala ligger Ungdomsjouren där kuratorn och medlaren Mikaela Eriksson arbetar med medling mellan ungdomar.

undefined
Enligt Mikaela Eriksson satsar Ungdomsjouren i Uppsala mer på medling än många andra kommuner.

Metoden är till synes enkel: gärningspersonen möter sitt brottsoffer i ett samtal. Men mötena rymmer givetvis ofta starka känslor och förhoppningen är att gärningspersonen påverkas så kraftigt att hen för all framtid ska avhålla sig från brott.

En medling kan innebära genomgripande förändringar för båda parter, berättar Mikaela Eriksson.

– Ibland kan det gå så långt att de två som möts börjar värna varandra. Jag minns en medling som slutade med att gärningspersonen frågade den brottsutsatte om han blev obekväm ifall han tog med två kompisar till rättegången. "Gör det om du känner dig tryggare", svarade han som hade utsatts för brott.

undefined
Mikaela Eriksson är utbildad medlare och genomförde i fjol över hundra möten mellan gärningspersoner och deras brottsoffer.

De som kan bli aktuella för medling är ungdomar mellan 12 och 20 år som misstänks för brott. Det handlar bland annat om ringa stöld, misshandel, olaga hot och ofredande. Allt bygger på frivillighet. Enligt Mikaela Eriksson handlar medling om betydligt mer än att gärningspersonen ska be om ursäkt.

– För den brottsutsatte kan det vara ett jättebra tillfälle att komma vidare, att få uppleva att gärningspersonen ångrar sig och inte vill att den som drabbats ska vara rädd för att möta personen.

– För gärningspersonen kan det vara viktigt att få höra hur den brottsutsatte känt sig. Även gärningspersonen får möjlighet att prata om sina känslor och det kan vara första gången någon frågar hur han eller hon mår.

undefined
Varje medling förbereds i detalj. Innan de båda parterna träffas genomför medlaren förmöten med dem var och en för sig.

Varje medling är minutiöst planerad. Först genomförs ett förberedande möte där Mikaela Eriksson träffar båda parter var för sig. De får veta hur de kommer att sitta, vilka frågor hon kommer att ställa och att man kan pausa om det blir för jobbigt.

Medlingen är oftast första gången som parterna träffas efter brottet, och nerverna kan vara i gungning.

– Jag brukar säga att de kan börja med att fästa blicken på väggen eller mig. Men efter ett tag klarar de ofta av att se varandra i ögonen. De båda får ge sin version av brottet och ställa frågor till varandra.

undefined
"Medling är en bra metod för att förebygga fortsatt brottslighet", säger Mikaela Eriksson vid Ungdomsjouren.

– Under medlingen får även gärningspersonen berätta, till exempel hur påfrestande det var att gripas av polisen eller att tvingas lämna ifrån sig mobilen. Ord som: "Jag fattar att det varit jobbigt för dig", kan öppna för att det blir ett bra möte, säger Mikaela Eriksson.

Enligt en studie från Umeå universitet kan medling förebygga brott. Av brottsmisstänkta ungdomar som inte medverkat i medling hade 43 procent återfallit i brott inom tre år medan siffran var 28 procent för dem som genomgått medling. Studien omfattar 1 200 ungdomar som dömts för brott.

undefined
Misshandel är ett av de brott som kan leda till medling. Ungdomar mellan 12 och 20 år kan komma ifråga för insatsen.

– Det som gör att medling kan vara brottsförebyggande är till exempel att gärningspersonen får se konsekvenserna av sitt brott och ta ansvar. Ofta kommer vi i kontakt med personerna på ett tidigt stadium, innan de begått flera brott, och på så sätt tror jag vi bidrar till att de inte går vidare till en brottskarriär, menar Mikaela Eriksson.

Medlingarna i Uppsala har ökat kraftigt. Under 2022 genomfördes 74 förmöten och 25 medlingar. Under 2023 blev det 205 förmöten och 61 medlingar.

– I och med att verksamheten blir alltmer känd inom polisen och socialtjänsten har det blivit fler medlingar, kommenterar Mikaela Eriksson.

Medling

Enligt lag ska alla mellan 12 och 20 år som misstänks för brott erbjudas att delta i medling. Medlingen anordnas av kommunerna och är frivillig. Gärningspersonen kan inte få ett lindrigare straff genom att delta i medling. 

De vanligaste brott som gärningspersonerna begått som deltagit vid medlingsverksamheten på Ungdomsjouren i Uppsala är snatteri, misshandel, sexuellt ofredande och olaga hot.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!