För den som levt på lån från CSN under studietiden följer ofta åratal av regelbundna avbetalningar och det kan vara lockande att försöka minska de belopp man betalar. Det vanligaste är att vilja baka in studielånen i ett bolån när räntan på bolån är lägre, berättar Kristian Örnelius på Swedbanks Institutet för Privatekonomi, men det är inget som han rekommenderar. För eftersom räntan på studielånen beräknas på ett genomsnitt av statens upplåningskostnad under de senaste tre åren släpar den efter de övriga låneräntorna.
- Det är sällan en bra idé att baka in eftersom det är väldigt kortsiktigt. Det kan verka fördelaktigt när bolåneräntan är låg och studielåneräntan fortfarande är hög, men om man tittar på räntenivåerna de senaste tio åren ligger studielånen på ett lägre genomsnitt.
Det finns också andra fördelar med att hålla fast vid studielånet. Det är en trygg låneform, blir man arbetslös eller av någon annan anledning får lägre inkomst under en period, har man möjlighet att betala mindre. Skulderna skrivs också av vid en viss ålder, när man är 65 eller 68 år beroende på när man har pluggat. Är inte lånet betalat innan dess försvinner det man har kvar att betala.
- Studielånen skrivs också av vid dödsfall och innehåller på det sättet till skillnad från andra lån en automatisk livförsäkring, säger Kristian Örnelius.
Det har funnits tre olika system för studielån i Sverige och vilket system du har lån i beror på när du pluggade. Den som har lån i mer än ett system kan slå ihop sina lån och betala av allt enligt det nyaste systemet.
- Fördelen med att slå ihop lånen är att man betalar mindre varje år. Däremot måste man fortsätta betala av under längre tid. Men om ett av lånen är väldigt litet blir också skillnaden i återbetalningstid liten, säger Kristian Örnelius.
Om man väljer att ha kvar lånen i separata system blir det tvärtom - man betalar mer varje år men har lånen kvar kortare tid. Men det gör att man i slutändan betalar mindre eftersom man betalar ränta under kortare tid.