Patienter och personal har intervjuats. Dessutom skickades en enkät till 269 vårdavdelningar i landet. Närmare 80 procent besvarade enkäten.
Det visar sig att en given dag var tre av fyra vårdavdelningar låsta.
Men det var inget ovanligt. Nästan samtliga svarade att avdelningen brukar vara låst.
- Det är rejält många avdelningar som är låsta, betydligt fler än vi trodde, säger Lars von Knorring, professor inom allmänpsykiatrin vid Akademiska sjukhuset.
Unik studie
Enligt Lars von Knorring är studien unik. I Sverige finns inget jämförelsematerial. Även utomlands är det svårt att hitta jämförbara undersökningar.
En studie i London visar dock att 22 av 87 avdelningar var låsta en given dag, i Österrike och Ungern var motsvarande siffra ca 20 procent.
Lars von Knorring tror inte att det finns något samband med många låsta avdelningar och de senaste årens dåd som utförts av psykiskt sjuka människor.
- Samtliga hade kontakt med sjukvården och i ett sådan situation spelar det ingen roll om en avdelning är låst eller inte. Dåden hade inte med låsta eller olåsta avdelningar att göra, säger Lars von Knorring.
Inget stöd i undersökningen
Den gängse bilden att svenska psykpatienter kommer och går som dom vill inom psykvården har inget stöd i undersökningen. Tvärtom, här finns patienter som blir inlåsta utan att vara intagna för tvångsvård.
Det vanligaste skälet till låsta avdelningar var förekomsten av tvångsintagna patienter. Men vid 26 låsta avdelningar fanns helt andra skäl. Här är några av dem:
Det finns flera skäl till varför avdelningar är låsta. Förutom tvångsintagna patienter förekommer också avdelningar med både tvångsintagna och frivilligt intagna patienter.
- Det är ingen tvekan om att det finns för och nackdelar med att låsa en avdelning även om det inte behövs. Ofta visar de frivilligt intagna stor förståelse. De ser det som ett skydd mot omvärlden, man får en säker och trygg vård när inga obehöriga kan ta sig in på avdelningen, säger Lars von Knorring.
Nackdelar
Ungefär hälften av de frivilligt intagna anger i undersökningen att det trots allt finns nackdelar att befinna sig på en låst avdelningen.
- Det vanligaste skälet är att patienterna känner sig obekväma i och med att de måste störa personalen när de vill gå in och ut på avdelningen, säger von Knorring.
Vad finns att lära av undersökningen?
- Det är väldigt viktigt att ta upp frågan i personalgrupperna och i utbildningen. Varför är avdelningen låst? Visst kan avdelningar rutinmässigt vara låsta, men personalbrist är ett dåligt skäl. Det är viktigt att veta vad man gör och varför, säger Lars von Knorring.