Ofta för varmt i kylskåpet
Många förvarar maten i för varma kylskåp. Ett fåtal vet hur kallt det är i kylen. Sämst förvaras färdiga sallader. Köttfärs som är en mycket känslig vara förvaras för varmt i var fjärde kök. Även rökt fisk och köttpålägg slarvas det med. Det leder till sämre hållbarhet och ökad bakterietillväxt i maten.
Cirka 100 personer som bor i Uppsala fick i uppdrag att inhandla mjölk, färsk strömming, köttfärs, ost, rökt lax, smörgåsskinka och en färdiggjord sallad som var tänkt att ätas som en måltid. Under nästa dag dök provtagare utrustade med termometrar upp i deras hem. Utöver att temperaturmätningen av respektive livsmedel gjordes fick kylskåpsinnehavarna svara på ett antal frågor.
- Väldigt många vet att det inte ska vara varmare än +8 grader i kylskåpet. Men däremot vet de inte själva vilken temperatur de har i kylen, säger Mats Lindblad, mikrobiolog vid Livsmedelsverket.
Sämre kvalitet
Medeltemperaturen låg för köttfärs vid drygt 6 grader och för färdig sallad vid drygt 7 grader. Men åtskilliga förvarade maten för varmt.
I sex av tio hushåll var salladen för varm. Köttfärs som är en mycket känslig vara förvarades inte tillräckligt kallt i var fjärde kök. Skinka förvarade för varmt i hälften av hushållen . Rökt lax och mjölk höll inte heller tillräcklig kyla hemma hos många. En sallad hade en temperatur om +18 grader.
- Förvarar man maten för varmt blir det sämre kvalitet och smak på den. Bakterietillväxten ökar och den hållbarhetstid som står på förpackningen stämmer inte. Risken för matförgiftning ökar, säger Mats Lindblad.
Kallast i mitten
Det vanligaste är att man placerar livsmedel på kylskåpets mittenhylla, förutom mjölken som sätts in högst upp. Många förvarar mjölken i ett dörrfack.
— Dörren är inte det kallaste stället i kylskåpet. Ofta dricker vi ju upp mjölken ganska snabbt så den hinner inte bli dålig och vi bli dåliga av den.
Sallad är däremot något Mats Lindblad anser man se upp med i betydligt större utsträckning.
- De flesta behandlar en färdig sallad som vilken salladsprodukt som helt. Men i en ätfärdig sallad är det till exempel skinka.
Slutsatsen är att undersökningsresultaten i Uppsala är representativa för landet som helhet.
- Många förvarar maten för varmt. Jag tycker verkligen man ska bekanta sig med sitt kylskåp. Det kan vara stor skillnad på temperaturerna på olika ställen i ett kylskåp. Förr var det kallast längst upp. I moderna kylskåp är det oftast kallast på mitten av kylen. När jag kontrollerade på olika ställen i mitt eget kylskåp varierade temperaturen från +2 grader till + 15 grader, säger Mats Lindblad.
Fakta:
Följ kylanvisningarna på förpackningar. Står det kylvara betyder det att maten ska förvaras vid högst + 8 grader. Vissa livsmedel som köttfärs, samt rökt och gravad fisk ska förvaras vid lägre temperatur, + 4 grader. Även färdigmat, som sous vide, rekommenderas ofta att förvaras vid högst + 4 grader.
Källa: Livsmedelsverket
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!