Ofta för varmt i butikernas kyldiskar

Många kyldiskar i butikerna är inte tillräckligt kalla och affärerna säljer mat som förvaras för varmt. Detta utgör en risk för att mikroorganismer ska växa till och att angivna hållbarhetstider inte är att lita på. I en butik där UNT kontrollerat temperaturer fanns smörgåspålägg som var +20 grader varm.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2006-06-16 00:00
UNT har under veckan, då temperaturen legat runt +30 grader, granskat kyldiskarna i tre citybutiker: Ica City i S:t Persgallerian, Hemköp vid Stora Torget och Coop Nära i Forumgallerian. Många gånger saknar kylarna termometrar och det är som kund omöjligt att veta om varorna förvaras tillräckligt kallt.
För att få veta hur kylvarorna hanteras har vi inhandlat ett antal varor och mätt temperaturen direkt efter att vi passerat kassan. I testet har vi använt en godkänd termometer. Resultatet visas i tabellen.
De nya reglerna för kylvaror (se faktaruta) har inneburit att flera tillverkare har sänkt temperatur­angivelserna.
Men det går si och så med att klara de låga temperaturerna. På Hemköp stod en pall med kylvaror på golvet. En av produkterna, smörgåsskinka, var +13 grader. Flera av butikens kylar och en frys var för varm.

"Vi har försökt förbereda oss"
— Självklart får varorna inte stå ute i butiken så här lång tid som de gjort nu. De ska stanna i ett kylrum. Vi har inför den här sommaren försökt förbereda oss och blåsa rent alla frysar från damm eftersom det hindrar kylan. Men helt klart återstår det en del att göra,säger Mikael Sjöstrand, butikschef.
Vid lunchtid är det en strid ström av kunder som köper färdigmat på Ica City. Alldeles intill en av kyldiskarna med färdigmat står en het bakpotatisugn. De kylda varorna känns ljumna.
I fiskdisken pendlar termometern mellan +8,5 och 10 grader. Butikspackade fiskfiléer ska enligt märkningen hålla högst + 4 grader.
— Det vi gör nu är att vi ser till att placera fler varor i fiskdisken längst ned där det är kallast. Ligger det flera lager överst i kylen blir det lätt för varmt nu på sommaren. Självklart ska vi se över att inte ha varm utrustning intill en kyl, säger
Tobias Aresköld, ägare till Ica City.
Problemen på Coop Nära är likartade. Vikarierande butikschef Dashti Sofi menar att termometern visar + 2 grader när vi påpekar att färdigmaten inte är tillräckligt kyld. När han själv kontrollerar med butikens lasertermometer visar det sig att på ett ställe är det + 8,5 grader. I kylen finns mat som ska hållas vid + 4 grader. Ännu värre är det i charkavdelningen där vissa köttpålägg är placerade så att de knappast alls kyls, och ligger runt + 20 grader.

Ingen cirkulation
Nästa gång vi besöker butiken är salladskylen så överlastad med varor att kalluften inte kan cirkulera ordentligt.
— Den här maten har kommit alldeles nyss. Vi måste ändra detta direkt, säger Ing-Britt Westerling, biträdande butikschef.
Niklas Ekman, statsinspektör vid Livsmedelsverket, menar att det är mycket viktigt att butikerna ser till att förvara varorna tillräckligt kallt.
— När producenten sätter en temperatur på varan är det avgörande att detta följs. Hålls inte temperaturen finns risken alltid för att mikroorganismerna växer till och varorna inte har den hållbarhet som står på förpackningen. Anledningen till att det fortfarande ser ut som det gör i butikerna beror nog ofta på att kompetensen om hur man ska hantera livsmedel inte alltid finns.
UNT har talat med miljökontoret i Uppsala och framfört att butikerna inte har tillräckligt kallt i kylarna. Anna Axelsson, chef för livsmedelstillsynen, säger att ingen särskild kontroll av butikerna är planerad.

ProduktFabrikatInköpsställeAngiven kyltempUppmätt kyltempFörpackningsdagBäst före-dag
Rökt skinkaHemköpHemköphögst + 8 C+12,6 C7 juni2 juli
Bulgur kycklingfiléBosphorusHemköphögst + 8 C+9,5 Canges inte17 juni
SkaldjurspatéGourmet ServiceIca City+2-+6 C+11,7 C2 maj13 juni
SkaldjurspatéGourmet ServiceIca City+2-+6 C+10,9 C26 maj7 juli
Kallrökt fjordlaxFalkeskogIca City0-+4 C+10 Canges inte7 juli
Kallrökt fjordlaxFalkeskogIca City0-+4 C+11,3 Canges inte7 juli
Nudlar med kycklingCoopCoop Närahögst + 4 C+12,7 C31 maj21 juni
Köttfärspiroganges inteCoop Nära0-+4 C+ 9,6 C12 juni15 juni
Kokt skinkaCoopCoop Närahögst + 8 C+18,9 C26 maj15 juni
Rökt kalkonCoopCoop Närahögst + 8 C+20,8 C22 maj20 juni
MellanmjölkArlaCoop Närahögst + 8 C+13,4 C8 juni15 juni
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om