Offer för sexövergrepp söker skadestånd

En barndom präglad av misshandel, placeringar i psykvård, i fosterhem och på barnhem, och som tonåring sexuellt utnyttjad av en präst.

Foto: Michaela Hasanovic

Uppsala2017-02-11 07:55

Det är ”Lars” bakgrund. Nu har han vänt sig till ärkebiskopen och ber om skadestånd ex gratia, av nåd.

”Lars” har hunnit bli närmare 60 år och lever nu efter alla svåra händelser under uppväxten ett mera normalt liv. Men han drabbades av utbrändhet år 2005, och under kampen att komma tillbaka missade han debatten och beslutet om att ge skadestånd till dem som farit illa i fosterhem.

När ansökningstiden om skadestånd från staten gick ut vid årsskiftet 2014-2015, var ”Lars” inte en av dem som ansökt. Han fick inte heller något skadestånd i samband med att prästen som utsatt honom för sexuella övergrepp dömdes för otukt med ungdom och misshandel 1977.

– Jag lämnades ensam då, och förstod inte att jag borde ha fått stöd och hjälp. Prästen däremot, som tio år innan han blev präst, dömts för grov otukt med barn och ungdomar, fick biktfar och behålla sin anställning inom kyrkan. När nu allt som varit kommit ikapp mig har jag med hjälp av advokat begärt skadestånd från kyrkan. Inte för att jag har formell rätt till det, utan för att det kan ges ex gratia, av nåd, och för att kyrkan då inte såg till ”de minsta”, som den borde ha gjort, säger ”Lars”.

Den första begäran riktades till Västerås stift där prästen arbetade och övergreppen skedde. Biskopen i Västerås, Mikael Mogren, har efter kontakt med ”Lars” formellt å stiftets vägnar bett om ursäkt ”för det fruktansvärda som en kyrkans man gjort sig skyldig till.”

Men när ”Lars” bad stiftet om skadestånd blev det nej från stiftsstyrelsen. Styrelsen anser att det saknas stöd i kyrkoordningen och i praxis för att betala ut ersättning i fall som detta.

´”Lars” har via sin advokat i brev till Västerås stift bett att de ska ompröva sitt beslut. ”Det latinska begreppet ex gratia är i ersättningssammanhang inte förbehållet regering och riksdag utan kan utges av en kommun, ett försäkringsbolag etc., när det finns skäl att kompensera en skadelidande utan direkt lagligt stöd.” skriver advokaten.

Brevet avslutas: ”Kyrkans värdegrund torde enligt ”Lars” uppfattning tala för att det är den skadelidande som ska skyddas – särskilt då det vid tidpunkten för händelsen gällde ett utsatt barn.”

”Lars” och hans advokat har också vänt sig direkt till ärkebiskop Antje Jackelén med en vädjan om ersättning för den kränkning han utsattes för. Ärkebiskopens pressansvarige bekräftar att brevet från ”Lars” advokat ankom sjunde februari. Ärendet har ännu inte behandlats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!