Allt sedan starten har Uppsalas konserthus dragits med underskott. Ursprungskalkylen för husets drift har inte hållit. 2012 är inget undantag. Förutom det årliga kulturbidraget på 20 miljoner får Konserthuset elva miljoner extra i koncernbidrag.
Ändå har vd Magnus Bäckström tvingats be kommunen om mer för att få ekonomin att gå ihop. Så har det varit varje år. Nu tycker han att det är dags att koncernbidraget höjs permanent.
– Att tvingas be om mer pengar varje år skadar vårt och kommunens varumärke. Vår verksamhet har varit väldigt framgångsrik. Vi har intagit en tätposition i Norden både vad gäller bredd och utbud av konserter och kongresser. Diskussionen om underskott signalerar ett misslyckande, säger han.
Magnus Bäckström anser att Konserthuset skulle gå runt med ett koncernbidrag på 16-17 miljoner kronor. Kraven på att sänka kostnaderna genom att konkurrensutsätta husets verksamhet har ledningen utrett, med slutsatsen att driften är mest effektiv i egen regi.
– Vi ska fortsätta att prova privata lösningar. Men efter fem år kan vi konstatera att driftskostnaderna ligger högre än den ursprungliga budgeten för huset. Det här är en politisk fråga som jag förväntar mig en lösning på, säger han.
Hur det blir med det är oklart. Det är bara (FP) som vill ge Magnus Bäckström pengarna rakt av. I en debattartikel i UNT nyligen ville flera ledande folkpartister med kommunalrådet Mohamad Hassan i spetsen se politisk uppslutning kring Konserthuset. Allianskollegerna är mer skeptiska.
Finanskommunalrådet Fredrik Ahlstedt (M) tycker att Konserthusets utbud tillhör de bästa i landet och att det är dags att titta över finansieringen, men vill inte prata pengar innan det är dags att lägga budget. Ebba Busch (KD) vill också vänta till budgetdags. Stefan Hanna (C) anser att försöken att sänka kostnaderna måste fortsätta.
Flera av oppositionspartierna kräver motprestationer om bidragen ska öka. Kommunalråden Marlene Burwick (S) och Maria Gardfjell (MP) vill kunna använda tomma lokaler för förenings- och ungdomsverksamhet. Även skolorna borde kunna få komma in i huset med sina framträdanden.
– Att bara kräva att få pengar är oacceptabelt. Den ursprungliga kalkylen för driften var ju rena luftslottet. Det måste finnas sätt att öka inkomsterna, och måste det vara så dyrt? Unga som besöker huset har inte råd att äta eller fika, säger Maria Gardfjell.
Vänsterpartiet är beredda att höja koncernbidraget för att sedan kunna trappa ner det igen, om inkomsterna ökar.
Sverigedemokraterna avvisar helt ökade bidrag. Partiledaren Pavel Gamov säger att de varit emot bygget från början och ser underskotten som ett tecken på att Konserthuset byggts och drivs för samhällets elit.
– Jag skulle vilja se ett bredare, mer folkligt utbud för Uppsalaborna, säger han.